Новата 2024 година, за ДПП Персина“ бе открита с 2

...
Новата 2024 година, за ДПП Персина“ бе открита с 2
Коментари Харесай

Две нови платформи за гнездене са изградени в блатото Песчина

Новата 2024 година, за ДПП „ Персина “ бе открита с 2 новоизградени платформи за гнездене на къдроглави пеликани (Pelecanus crispus).
Още в края на предходната година, екип на дирекцията с присъединяване на доброволци построи двете платформи, които заместиха изцяло разрушените остарели в блатото Песчина. Работата по построяването бе комплицирана така, като дълбочината на водата в блатото беше забележителна, което изискваше специфичен метод за основаването на структурата.



От извънредно значение за опазване на популацията от къдроглави пеликани на остров Персин е процеса по надзор на техническото положение и реконструкцията на наколните дървени платформи за гнездене, който се извършва от дирекцията на Политическа партия „ Персина “. Тази активност редом с поддържане на водното равнище във влажната зона на острова е витално значима за типа.



С построяването на дървената част от платформите, не завършва и процеса по подготовката на мястото за гнездене на пеликаните. Допълнително се подготвихаснопи от тръстика, които се постилат и подкрепят птиците в процеса на създаване на гнездата.



Въпреки суровото време, на открито платформите към този момент са изцяло подготвени и се надяваме да се харесат на колониите гнездящи пеликани на територията на Политическа партия „ Персина “. Вече бяха засечени скупчвания на къдроглави пеликани върху тях, преди снеговалежа през миналата седмица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР