Нова Зеландия защити мерките си за граничен контрол, след като

...
Нова Зеландия защити мерките си за граничен контрол, след като
Коментари Харесай

Нова Зеландия защити мерките си за граничен контрол след разкритията на бременната новозеландска журналистка

Нова Зеландия отбрани ограниченията си за граничен надзор, откакто стана ясно, че бременна новозеландска журналистка е трябвало да се обърне за подпомагане към талибаните, защото не е могла да се прибере вкъщи, отбелязва Би Би Си.

Според новозеландския министър, отговарящ за ограниченията против ковид, Крис Хипкинс (на снимката), към този момент ще бъде допустимо да се вършат изключения от строгите правила при специфични условия. Като образец той уточни и казусът с журналистката Шарлот Белис.

Миналата седмица в писмо до в. "Ню Зилънд Хералд " Белис описа, че новозеландското държавно управление е отхвърлило нейното искане да се върне в родината си и да роди там детето си. Белис е бременна от приятеля си, белгийски фотожурналист, само че двамата нямат подписан брак.

Двойката е била в Афганистан предходната година, с цел да отразява изтеглянето на американските сили от тази страна. След това двамата се евакуирали в Катар. Но там Белис схваща, че е бременна, а в Катар зачеване без брак не е разрешено. Тогава двойката отива в Белгия, само че Белис няма позволение за престой. Де факто единствената виза за непозната страна, с която разполага е тази за Афганистан. Тогава тя се свързала с новите талибански управници и попитала дали ще бъде призната още веднъж в Афганистан като неомъжена бременна жена. Белис споделя още, че афганистански представители, чиито имена тя не посочва, й дали отговор: "Можете да дойдете, няма да имате проблем. Просто казвайте на хората, че сте омъжена. Ако нещата се влошат, обърнете се към нас ".

Понастоящем Нова Зеландия разрешава на новозеландски жители и на хора с позволение за непрекъснато престояване, да влязат на нейна територия, само че единствено в случай че прекарат 10 дни в специфични хотели за карантиниране. Местата в хотелите са малко и заради тази причина на доста новозеландци, които желаят да се върнат вкъщи си, им се отхвърля достъп и те не могат да се приберат в родината си.

В писмото от предходната седмица журналистката се оплака, че е станал обект на сходно отношение и го съпоставя с отношението от страна на талибаните по нейния случай. След като историята на Белис стана публично притежание, новозеландските управляващи взеха решение да поправят критериите за допускане до местата за карантиниране, като регистрират характерни случаи, като да вземем за пример този на бременни дами.

Според Хипкинс досегашните ограничения са послужили на Нова Зеландия извънредно добре, избавили за живота на хората и са понижили приема в лечебните заведения, като по този метод здравната система не е била претрупана.

Хипкинс обаче разясни, че управляващите са поканили Белис да кандидатства още веднъж за допускане в страната според разпоредбите за деяние при незабавни случаи. Самата Белис описа, че е получила предложение за леговище в друга страна, само че не сподели коя е тя.

Историята на Белис породи и рецензии от страна на неправителствени организации, тъй като, съгласно тях, тя показвала, че талибаните се отнасят по един метод към тези, които не са афганистанци, а по друг метод към тези, които са афганистанци.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР