Нова вълна птичи грип достигна Сърбия, а най-застрашени този път

...
Нова вълна птичи грип достигна Сърбия, а най-застрашени този път
Коментари Харесай

Oколо 500 жерава са умрели от птичи грип в Сърбия

Нова вълна птичи грип доближи Сърбия, а най-застрашени този път са жеравите, заяви сръбската телевизия РТС. Огнището на болестта този път е в Унгария, където до момента са умрели към 10 000 от тези птици.

В Сърбия птичият грип се появи на местата, които жеравите употребяват за отмора по време на полета си на юг. Има огромна заплаха вирусът да се съобщи на домашните птици, отбелязва малкия екран, представена от Българска телеграфна агенция.

Гражданите се поучават да не навлизат в предпазената зона на специфичния резерват Слано Копово край Нови Бечей (в северната част на Войводина), защото до момента природозащитниците са разкрили тук повече от 70 мъртви жерава, чиито остатъци са отстранени по наставления метод. Потвърждение, че става въпрос за птичи грип, пристигна след разбор на тъканни проби от мъртви жерави в Научния институт по ветеринарни науки в Нови Сад. 

" Този ​​вирус го има най-много в някои по-студени интервали от годината, през зимата, и засягаше най-вече патици и лебеди. През последните две-три години обаче вирусът на процедура навлезе в популациите на съвсем всички диви птици и оставя пагубни последствия за техните популации “, сподели Милан Ружич от Дружеството за проучване на птиците в Сърбия.

Експертите молят жителите да осведомят управляващите, в случай че ненадейно в двора им кацне жерав или видят, че жеравите нямат предпочитание да летят. Обикновено това е първият знак, че са инфектирани.

" Те стоят изтощени три или четири дни и не могат да се хранят повече, по-късно просто умират. За тях няма избавление, в случай че се заразят с вируса на птичия грип H5N1. В Сента през последните няколко дни намерихме три жерава посред града в градините и жеравите умряха там. Има огромна заплаха вирусът да се съобщи на домашните птици “, споделя биологът орнитолог Йожеф Гергел.

Досега са открити към 500 мъртви жерава по поречието на река Тиса.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР