Нова структурна реформа в МВР след мащабен анализ обедини преговарящите

...
Нова структурна реформа в МВР след мащабен анализ обедини преговарящите
Коментари Харесай

След преговорите: Структурна реформа в МВР, пенсионерите аут от системата, отделяне на административните услуги

Нова структурна промяна в Министерство на вътрешните работи след огромен разбор сплоти договарящите от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " след 5 часа диспути на тематика " Вътрешна сигурност ". След този разбор ще има нова конструкция на министерството, както и нов закон за Министерство на вътрешните работи. Въпросът за обособяване на административните услуги като издаване на документи и регистрация на коли остава открит.

Партиите се схванаха още за надзор върху информацията в службите за сигурност. Ще се обърне внимание и на регистрацията на закононарушенията и доклад на разкриваемостта., оповестява 24 часа.

Преговарящите се сплотиха към следните точки:

- Обучение на фрагментите в Министерство на вътрешните работи по криминалистика и криминология в чужбина;

- Изграждане на качествена база за предпазване на доказателствата, основаване на единна база данни;

- Подобряване на взаимоотношението с непознатите партньорски служби поради мигрантската криза; с фокус към мигрантската рецесия - Нови технологии за офрана на границата;

- Създаване на конструкция за киберсигурност и киберпрестъпления;

- Оптимизиране на оперативно-издирвателната активност, техническото обезпечаване и въвеждане на полицейско разузнаване;

- Система за професионално образование и обучение на чиновниците от бранша на сигурността;

- Пълен функционален разбор на ДАНС

- Пълна бистрота на публичните поръчки

- Службите за сигурност да се регистрират постоянно в отрасловите парламентарни комисии;

- Промени в закона за специфичните разследващи средства и ограничение органите, които могат да декларират използването им;

- Премахване на зависимостта на Бюрото за надзор на СРС от ДАНС;

- Ясни правила за кариерно развиване и езикова подготовка на служителите;

" Трябва да се направи разбор на структурите на Министерство на вътрешните работи в границите на 3 до 6 месеца. Има доста дублиращи функционалности. Министерство на вътрешните работи е с максимален бюджет спрямо други институции. След разбора би трябвало да се създаде нов закон за Министерство на вътрешните работи. Сега не оправдава упованията от жителите и чиновниците ", сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия при започване на диалозите. Според него доверието към Министерство на вътрешните работи е стигнало сериозно ниско равнище по време на митингите предходната година. Иванов упорства битовата престъпност да бъде лимитирана до 35 закононарушения на 10 хиляди души. Според него е нужно предварителна защита за понижаване на кражбите с 20%, понижаване на закононарушенията, осъществени от малцинствени групи и понижаване на наркоманиите с 50% до 2025 година

Тодор Байчев от алената партия уточни рекомендация на Евростат регионалните дирекции у нас да бъдат понижени до 7. " В Чехия са 14, при нас са 28, само че качеството на услугата " сигурност " не е същата. Средствата се разпиляват, локални олигарси влизат по отношение на тях и има шуробаджанащина ", сподели Байчев. Според специалистите на Българска социалистическа партия би трябвало да се стартира от най-ниското равнище в Министерство на вътрешните работи - хората да познават районния контрольор, както и той тях.

" Министерство на вътрешните работи и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с незаконни групировки и това би трябвало да се приключи ", сподели Радулов. Според него би трябвало да има проверка в Министерство на вътрешните работи за интервал от 10 година обратно. Той упорства и за оптимизация на структурите. " Престъпните организации се развиват хоризонтално, а структурите на Министерство на вътрешните работи са отвесни. Няма къде да се срещнат. Вместо да се понижават управническите равнища, те се усилват. Информацията пътува дълго от най-ниските към най-високите равнища ", сподели още той. Според него системата за подготовка на управническите фрагменти е изоставена и чиновниците би трябвало да се подтикват да учат.

" Кадровата политика би трябвало да е открита и регламентирана, а не хората да се издигат, прескачайки няколко равнища в ръководството, както се случва и през днешния ден ", сподели Радулов. Според него е неточност, че криминалистиката и криминологията в Министерство на вътрешните работи са разграничени. Институтът по криминология отказвал да образова криминалисти. Сега това се прави в школа, която не е на равнище. Според него има доста чиновници в Министерство на вътрешните работи, които седят на бюра и не работят на терен.

Той се разгласи за модерни осведомителни системи в министерството и предложи данните да са в блокчейн, с цел да няма корист с тях. " Пакетът закони за сигурността няма да могат да се одобряват бързо. Нужни са 6 година, ще се опитаме да го създадем за 4 ", сподели той. Колегата му от Антон Михайлов предложи усилване на контрола върху секторите в стопанската система, където има незаконни пари и съгласуваност сред органите, които се занимават с пране на пари. " Нужно е отделяне на браншове в стопанската система, където не би трябвало да има офшорни компании със скрита благосъстоятелност. Нека бизнесът бъде съдружник в битката с пране на пари. Национална агенция за приходите може да направи разбор на секторите с централизация на лица, които не могат да обяснят приходите и разноските си ", сподели Михайлов.

Според него би трябвало да има интегритет на чиновниците, тъй като " честният човек е подобен, до момента в който види големият поток от пари ". " Дирекцията за противопоставяне на корупцията на КПКОНПИ би трябвало да се върне в ДАНС, с цел да е ефикасна ", сподели още той. " Основен дестабилизиращ фактор у нас е корупцията. Тя докара до разтърсване на политическата система и е опасност за демокрацията. Корупцията се покровителства от страната. Купуването на гласове се трансформира в резистентен бизнес да вземем за пример. Ще трябват доста старания, с цел да се ограничи този престъпен бизнес. Парите от корупция се употребяват за пазаруване на политическо въздействие ", уточни Атанас Атанасов от " Демократична България ". Според него на основни позиции в институциите са конфигурирани послушни хора и тази процедура би трябвало да се приключи. Атанасов упорства и за цялостна бистрота на публичните поръчки и цифровизация, тъй като там корупцията е най-голяма. " Трябва да се ускори парламентарния надзор върху службите. Не може да идват техни представители в Народното събрание и да споделят, че не могат да споделят информация ", сподели Атанасов.

" Разкриването и следствието на закононарушения е взаимна работа на изпълнителната власт и прокуратурата. Сега такава няма. Полицаите събират доказателства, прокуратурата бездейства. Има концепция отводите на прокуратурата да подлежат на правосъден надзор. Това не би трябвало да се ползва във всеки случай, тъй като ще задръстим съда ", разгласи Атанасов. Според него би трябвало да се ограничи кръга на органите, които могат да декларират специфични разследващи средства. " Сега могат КПКОНПИ и прокуратурата, което е парадокс. Злоупотребява се и няма надзор. Това не са оперативни служби. Прокуратурата би трябвало да проучва доказателства. Бюрото за надзор на СРС-тата прикрива злоупотреби със специфични разследващи средства. Необходимо е да има парламентарен надзор върху тази конструкция ", сподели още Атанас Атанасов.

Според обединението проверяващите служители на реда би трябвало да са водещи. Сега оперативните служащи ги командвали. 7 хиляди пенсионери работят в Министерство на вътрешните работи, показаха представителите на синдикатите в Министерство на вътрешните работи. " Това е запушване на системата. Така се стопира пътят на младите за кариерно израстване. Те са демотивирани да работят ", сподели Атанасов. Според Калоян Янков от Демократична България би трябвало да се промени специфичният административен статут на Министерство на вътрешните работи, а действия като издаване на персонални документи, регистрация на МПС, пожарна да не са в Министерство на вътрешните работи и да се обособят в обособени административни структури.

" Основният проблем е в законодателството. Имаме структурни, а не функционални закони. Има закон за Министерство на вътрешните работи, няма за горите, за опазването на здравето. Необходим е закон за публичния ред, както и за оперативно издирвателната активност. Сега с това се занимават 7-8 структури, които работят по лична регулация ", сподели Милен Иванов от " Продължаваме промяната ". Според него разкриваемостта на закононарушенията не са действителни. Дпореди година Иванов е бил чиновник във " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи. Той уточни, че в Закона за Министерство на вътрешните работи в този момент няма определение за всеобща суматоха и не се знае дали жандармерията или полицейски,те сили са способени да се намесват в разнообразни обстановки. Иванов уточни и нуждата от предварителна защита. " Дознателят се намесва когато има осъществено закононарушение. Оперативно-издирвателните органи работят преди този момент и би трябвало да пресичат незаконни действия. Нужна е повече предварителна защита. Това е обвързвано с равнището на подготовка на чиновниците. Хората в Министерство на вътрешните работи напущат със кавги, не с банкети. Не може сержант да стане управителен офицер за 4 година Има тежък недостиг на образование за ръководство. Днес някой приключва академията и отива да ръководи 100 индивида, а той не е теоретичен на това ", сподели Иванов, който е бил зам.- ректор ан Академията на Министерство на вътрешните работи. той също сподели, че е било неточност да се разделят криминалистиката и криминологията в обособени институти. " Защо би трябвало да има държавни чиновници в Министерство на вътрешните работи, с изключение на полицейските чиновници? Лишихме елементарния служител на реда от обикновено кариерно развиване. В " Човешки запаси " да вземем за пример се афишират състезания по закона за държавния чиновник и се назначава някой извън ", уточни Милен Иванов.

Той предложи на разискване дали Икономическа полиция би трябвало да стане част от министерството на финансите, както и връщане на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " в Министерство на вътрешните работи поради информацията, която събират там в пандизите. " Трябва да има потреблението на модерни технологии за събиране на информация и надзор, както и езикова подготовка на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Престъпността е интернационална ", сподели Асен Василев. От Българска социалистическа партия упорстват за повече автономия на проверяващите служители на реда, а прокуратурата да реализира надзор върху актовете им, а не върху дейностите на юристите в Министерство на вътрешните работи, които събират доказателства. Освен това следователите, които в този момент са на послушание на прокуратурата би трябвало да имат повече пълномощия. " Пропускаме обстоятелството, че нямаме общ закон за националната сигурност, който да дава обособени понятия и насоки за новите провокации. Заплахите са все по-съвременни и реалистични и сме несъответстващи да приказваме за тях ", сподели Виктория Василева от Има Такъв Народ.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР