Нова спешна мярка за борба с разпространението на коронавируса в

...
Нова спешна мярка за борба с разпространението на коронавируса в
Коментари Харесай

Кипър забрани масовите мероприятия до 30 ноември

Нова незабавна мярка за битка с разпространяването на ковид в Кипър влезе в действие. От през днешния ден до 30 ноември в страната са неразрешени всички всеобщи мероприятия. Правителството започва и две безвъзмездни стратегии за тестване, с цел да получи по-точна епидемиологична картина и да може да взема навреме решения.
С новото предписание на здравния министър се постанова възбрана за осъществяване на демонстрации, манифестации, митинги, концерти, фестивали на обществени и частни места. Решението е взето поради „ незабавната нужда от запазване на публичното здраве " и „ бързото повишаване на новозаразените ", се показва в указа.
Забраната визира и събирания, за чието осъществяване към този момент е издадено позволение.
Мярката влезе в действие на фона на подготвяни митинги в цялата страна в събота, съгласно известия на уредниците им в обществените мрежи.
Заедно с рестриктивните мерки в ход са и две стратегии на държавното управление за гратис тестване за ковид.
Първата е за PCR-тестове и е предопределена за проучване на избраните от здравното министерство 12 категории жители, които имат право да влизат и излизат от „ алената зона " на острова. От 12 ноември двете области Лимасол и Пафос са под карантина.
Огромният брой хора, които би трябвало да бъдат изследвани, провокира мощно напрежение и многочасово очакване, изключително в Лимасол, където незабавно бяха разкрити и спомагателни мобилни пунктове за взимане на проби. Лично здравният министър Константинос Йоану се извини за обстановката. Проверката на изходните пунктове на двата региона за негативни проби на пътуващите ще стартира от на следващия ден, разгласи през днешния ден министърът по време на визитата си в Лимасол.
Втората безвъзмездна скринингова стратегия е посредством бързи антигенни проби и в нея могат да се включат всички искащи, като се чака да бъдат обхванати към 50 000 души. Получените позитивни резултати ще бъдат тествани посредством PCR тест.
Във вторник в Кипър бяха осъществени над 11 500 PCR и бързи проби, което е най-големият брой от началото на пандемията през март. 7513 са записаните инфектирани до момента.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР