Нова снимка показва една изключително красива галактика така, както не

...
Нова снимка показва една изключително красива галактика така, както не
Коментари Харесай

Насладете се на тази великолепна нова снимка на спиралната галактика M99

Нова фотография демонстрира една извънредно красива вселена по този начин, както не сте я виждали до момента.

Изображението хем е меко казано превъзходно, хем скъпо от научна позиция. Като учат светлината на галактиката в разнообразни дължини на вълната, експертите могат да схванат по-добре процесите по звездообразуване и еволюция.

Галактиката, за която става дума, е NGC 4254 (или Messier 99/M99). Новата фотография я разкрива из голям брой спектри на светлината с помощта на инструмента MUSE (Multi-Unit Spetctroscopic Explorer), инсталиран върху Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория (ESO).

Всички галактики са специфични, само че NGC 4254, ситуирана на към 50 млн. светлинни години от Млечния път, принадлежи на избран вид, който е измежду най-впечатляващите – спирална вселена вид „ популярен дизайн “.

Това е спирална вселена с ясно изразени, добре образувани и забележими спирални ръкави – това на процедура е платоновия блян за сходен вид галактически обект (за разлика от тези, чийто ръкави са пухкави, неравни и счупени.

Снимка на NCG 4254 във забележимия набор на светлината, направена от телескопа " Хъбъл ". Източник: NASA/ESA/Hubble/Janice Lee/Leo Shatz

През очите на MUSE обаче NGC 4254 наподобява много по-пухкава, защото инструментът разкрива междузвездния газ, йонизиран от новородените звезди. Въпреки че степента на звездообразуване в галактиката не е чак толкоз висока, нейната интензивност в това отношение е три пъти по-голяма от междинното за обекти от този вид.

Астрономи считат, че евентуалното пояснение на това е, че преди милиони години NGC 4254 си е взаимодействала с друга вселена. Доказателство за това откриваме в един от спиралните ѝ ръкави, който наподобява по-разхлабен и протегнат от останалите.

Това антично взаимоотношение евентуално е смутило съществено NGC 4254 – то е компресирало нейния молекулярен газ и е засилило процесите по звездообразуване.

Каквато и да е повода, относителната непосредственост на NGC 4254 до Млечния път, както и ъгъла, от който можем да я следим, вършат тази вселена отличен избор за проучване на звездообразуващите процеси.

Изображението на MUSE е част от плана PHANGS (Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS). Неговата цел е да прави фотоси с висока резолюция и в голям брой дължини на вълната на близки галактики, с цел да учи целия цикъл на раждането на звездите.

Можете да свалите версия на изображението с по-високо качество от уеб страницата на ESO.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР