Нова скулптура ще радва софиянци и гостите на града -

...
Нова скулптура ще радва софиянци и гостите на града -
Коментари Харесай

Братя Прошек, които България не забрави, усмихнати вдигат халби в София

Нова статуя ще радва софиянци и гостите на града - на двама братя, които България не не помни и продължава да носи в сърцата си. Братя Прошек .
На мястото, където преди 133 години е била издигната „ Пивоварница. Братя Прошекови”, против входа на Българската национална телевизия, през днешния ден бе сложена статуя и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек, съобщи БГНЕС.
Скулптурата изобразява двамата братя, седнали на маса, усмихнати, с халба бира в ръка. Тя е направена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и проектант Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на огромния брат - Георги Прошек . Паметникът е осъществен благодарение на сдружение „ Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД “ и инициативния цивилен комитет „ Чехи - строители на нова България “. Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек - забележителни персони, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора татковина и построили едни от най-забележителните архитектурни монументи в столицата: Орлов мост, Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията „ Дълбок зимник”.
По същото време на втория етаж на комплекс „ Сан Стефано Плаза “ беше експонирана и документалната фотоизложба „ Българските чех “, план на Българската телеграфна организация и Държавна организация „ Архиви “. Двадесет и шестте пана на изложбата " Българските чехи " до момента са показвани при извънреден триумф два пъти в чешката столица Прага, след което в София и Пловдив.
Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките държавници, интелектуалци, хора на изкуството, градинари и експерти от разнообразни области, пристигнали от Австро-Унгарската империя в страната ни и подкрепили институционалното създаване, културното и духовно развиване на нацията в края на 19 и началото на 20 век: доктор Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел Шкорпил, Херман Шкорпил, братя Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Лудвиг и Вацлав Стрибърни и други
По време на формалното разкриване на скулптурата посланикът на Чехия в България Душан Щраух посочи, че се радва, въпреки и след доста години, се открива монумент на братята, които не са избледнели от знанието на българския народ.
„ Безспорен факт, с който се сблъсквам като дипломат тук е, че съвсем не съществува област в живота в тези години, в която да не са записани вечно имената на чехи, които със знанията и уменията си, са дали приноса си за българския разцвет “, съобщи посланикът на Чехия. Той уточни, че братята Прошек са почитани у нас поради активността си и осезаемите резултати, повече в сравнение с в Чехия. „ С имената им свързваме доста известни обекти в София, най-много Орлов мост, само че и градежа на най-модерната до тогава пивоварна “, сподели още Душан Щраух.
Скулпторът проф. Георги Чапкънов, чието дело и на екипа му, е скулптурата на двамата братя, съобщи, че братя Прошек са невероятни хора - велики, извънредно благородни, мъдри, надарени и положителни. „ Те са създали толкоз доста за нашата клета страна. Чудя се по какъв начин толкоз години всичко това е останало покрито от знанието на българина, което е извънредно. Тази статуя е най-малкото, което те заслужават “, уточни още проф. Георги Чапкънов.
Председателят на Държавна организация „ Архиви “ Михаил Груев разяснява, че като общество имаме дълг към тези, които дружно с българските възрожденци участваха в построяването на нова България и, които вложиха цялата си сила и живот в модернизацията на България. Безспорно централна роля имат братя Прошек, уточни той. „ Убеден съм, че този монумент единствено след броени месеци ще се трансформира в едно от знаковите места в София и, който мине от тук ще благославя братя Прошек и създателите на скулптурата”, сподели още Груев.
Сред строителите на модерна България има доста чужденци от разнообразни елементи на света, съобщи зам.-кметът на Столична община по просвета Тодор Чобанов. Несъмнено, обаче съгласно него братята Прошек изпъкват измежду тях. „ Те са строители на София, оставили толкоз дълъг лист с достижения, че няма да стигне времето да се изброи всичко-със свои персонални средства и сила “, акцентира Чобанов.
Николай Караянев, изпълнителен шеф на сдружение „ Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД “ напомни, че пръв в България идва Иржи, а по-късно се причислява и брат му Богдан и двамата остават вечно свързани с България.
„ Талантливи и съобразителни, дружно със свои родственици те вземат участие в проектирането на обекти в напълно разнообразни сфери, които са спомогнали за развиването на София като един хубав и съвременен град “, уточни Николай Караянев. Той посочи, че за „ Сан Стефано Плаза “ е чест, че скулптурата е осъществена от проф. Георги Чапкънов, който е извънреден ваятел. С тази статуя сътворяваме измежду актуалното градско пространство едно място на паметта, въодушевено от историята и дълга към тези забележителни персони, сподели още изпълнителният шеф на сдружение „ Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт ЕАД “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР