Нова сесия, нова пленарна зала, нов дневен ред – същите

...
Нова сесия, нова пленарна зала, нов дневен ред – същите
Коментари Харесай

Нов екшън в парламента. По-малки заплати

Нова сесия, нова пленарна зала, нов дневен ред – същите народните представители. Точно в 9 часа в петък ще бъде ударен първият звънец на есенната сесия на 49-ото Народно заседание. За първи път от 2020 година Народното събрание ще има есенна сесия. Заради скупчването на избори и късите Народни заседание през 2021 и 20222 година Народно събрание нямаше есенни сесии.

В петък, в постройката на някогашния партиен дом на Българска комунистическа партия ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. И по този начин за първи път от доста време насам пленарните съвещания и съвещанията на комисиите ще са в една и съща постройка.
-->
В пленарната зала на някогашния Партиен дом депутатите ще останат минимум в идващите три години. През това време в другата постройката – на площад „ Народно заседание “ 2 ще тече интензивен ремонт.

Оказва се обаче че депутатите стартират новата сесия с малко по-малки заплати.

Заради забавянето на приемането на бюджета, който беше безусловно в последните минути, депутатите в този момент ще получават по-малко пари. Те стартират нова сесия с малко по-малко. Последните данни на Националния статистически институт демонстрират следното:

Парите на народните представители са, колкото 3 средномесечни заплати в публичния бранш. Последните данни на Национален статистически институт са за месец юни – 1887 лв. по 3 = 5661 лв.. Но това не включва клас „ прослужено време “ и спомагателните хонорари за участия в комисии да вземем за пример.

Най-много пари без изненада получава ръководителят на Народното събрание – неговото заплащане е 55% над депутатската заплата или близо 9000 или 8 775 лв..

А по какъв начин е допустимо да се разпределят парламентарните групи в някогашния партиен дом?  Залата разполага с общо 270 места. Най-вероятно в средата на залата местата ще се разпределят сред депутатите на двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така за разлика от до момента „ Възраждане “ и ПП-ДБ няма да стоят един до различен, сред които постоянно имаше напрежение и т.н.

„ Възраждане " “ ще си имат нов комшия – депутатите от Има Такъв Народ.

Традиционно лявата част ще остане за групите на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

В новата пленарна зала няма балкон, където местата се пазеха за тържествените съвещания и на тях сядаха президент, посланици, посетители, основен прокурор.

Вече президентът ще заема избрани места вдясно от президиума.

А на самият президиум ще има седем места – за ръководителя и за зам.-председателите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР