Нова регулация за онлайн търговията у нас предвижда редица промени,

...
Нова регулация за онлайн търговията у нас предвижда редица промени,
Коментари Харесай

Въвеждат нова регулация за онлайн търговията, вдигат глобите за нарушения

Нова регулация за онлайн търговията у нас планува редица промени, в това число по-сериозни санкции за търговците, нарушаващи разпоредбите, смяна в метода, по който потребителите получават информация, както и възбрана за подправените мнения и ревюта в онлайн платформите за търговия. Предстоящите промени в Закона за отбрана на потребителите към този момент получиха зелена светлина на първо четене от комисиите в Народното събрание.

„ Когато приказваме за този законопроект, би трябвало да отбележим, че има три съществени момента ”, показва ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов пред Bg On Air, излиза наяве от обява на формалния уебсайт на КЗП.

„ Първият е онлайн средата и измененията, които настъпват в нея. Имаме обвързване за обявяване на критериите, по които се реализира класирането при търсенето на избрани артикули в онлайн платформите за тяхната продажба. ”, споделя Маргаритов.

„ Законът планува тези критерии да бъдат посочени в онлайн платформата или интернет магазина. Класирането значи, че тези оператори би трябвало да осведомят потребителите за метода на нареждане на другите типове артикули. Например – съгласно броя на закупени тв приемници, според от цената – от ниска към висока или назад. Всичко това би трябвало да бъде разказано. Потребителят би трябвало да знае за какво преди всичко му излиза търговецът ”А ” или търговецът „ В ”. ”, изяснява той.

По думите му, различен извънредно значим въпрос е дали става дума за търговец или за частно лице.

„ Ние и преди сме коментирали по какъв начин потребителите, пазарувайки в огромни интернет платформи, се заблуждават, че купуват от еди-коя си компания, а след това се оказва, че са закупили стоката от физическо лице и техните основателни искания за претенция при недостатък не могат да бъдат почетени, защото в реалност във връзка с физическите лица нашият закон не се ползва. ”, споделя Маргаритов.

„ Тук задължението на тези админи ще бъде да осведомят доста ясно и изрично потребителя дали лицето, което предлага въпросната стока, е търговец или не е и тогава към този момент въз основата на цялата останала информация, с която потребителят разполага, преди да реши да си купи, той ще знае, че в случай че се получи някакъв проблем, ще бъде предпазен в по-голяма или в по-малка степен. ”, споделя ръководителят на КЗП.
Какви артикули пазарим онлайн най-често?
Онлайн извършването на покупки в България нараства с бързи темпове, като облеклата, обувките и спортните продукти са стоките, които българските потр...
Прочети повече
По думите му, отзивите в платформите за търговия би трябвало също да бъдат подредени и търговецът да подсигурява за тяхната достоверност. Задължение на търговеца ще бъде да потвърди пред КЗП при инспекция по какъв начин тези ревюта са намерили място в неговата платформа за онлайн търговия.

„ Тоест, че този който е написал отзива, е достоверен консуматор, не някакъв робот и надлежно, че такава договорка за покупка е осъществена, с цел да може коментарът за продукта да бъде автентичен. ”, споделя Маргаритов.
По-високи глоби
Проектът на нов Закона за отбрана на потребителите планува по-високи санкции.

„ Всичко това, което коментирахме досега, ще се третира като нелоялна комерсиална процедура, а законът планува към този момент по-висок размер на глобите. ”, споделя Димитър Маргаритов.

Така да вземем за пример, в случай че търговец наруши условията по какъв начин и по какъв метод да афишира цената на продаваната стока, законопроектът планува двойно нарастване на санкцията за отговорните лица от актуалните „ 200 до 1500 лв. ” на „ 300 до 3000 лв. ”, до момента в който глобите за едноличните търговци скачат „ от 300 до 5000 лв. ” на „ 500 до 5000 лв. ”, излиза наяве от плана за изменение и допълнение на закона, оповестен в портала.
КЗП: Завишават изкуствено цени преди празници
Периодът след „ Черен петък “, преди Коледните празници и началото на зимния туристически сезон е времето с най-голямото потр...
Прочети повече
„ В тези текстове се приказва и за едни съответни наказания, които са част от оборота на търговците. Разбира се, че размерът на глобата би трябвало да има и своя възпиращ резултат, а максимумът на глоба, която може да бъде наложена за по този начин наречените от закона " необятно публикувани нарушавания " и такива със съюзно измерение, доближава до 4% от годишния оборот във всички държави-членки, в които търговецът и свързани с него лица правят своята активност. ", споделя Маргаритов.

" Това е вторият значим миг в този закон. За първи път се вкарва правна фигура, която сплотява напъните на контролните органи на повече от една държава-членка на Съюза в установяването на трансгранично нарушаване на потребителското законодателство с огромен мащаб. ”, показва ръководителят на КЗП.

Предвиден е и оптимален таван на тази глоба при липса на информация за осъществените обороти. Когато няма информация за оборота, осъществен от търговеца през миналата финансова година във всяка една от държавите-членки, където практикува координирано деяние в нарушаване с наредбите, се постанова имуществена глоба в размер от 200 000 лв. до 3 920 000 лв., излиза наяве от плана за изменение и допълнение на закона.

По думите му, третият значим миг в този законопроект е въвеждането на Директивата за по този начин наречения „ двоен стандарт “ при предлаганите на пазарите на Европейския съюз артикули.

„ Искам да подчертая, че значително това е българска идея. Нещо, което беше сложено като проблем и признато единомислещо от държавите-членки на Европейски Съюз по време на българското председателство през 2018 година. Изработи се Директива и към този момент го виждаме в националното законодателство, с цел да няма двойни стандарти “, прибавя Маргаритов.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР