Нова порция размяна на обвинения и взаимни престрелки по високите

...
Нова порция размяна на обвинения и взаимни престрелки по високите
Коментари Харесай

„Кешгейт“, корупция, взаимни обвинения: Нови престрелки по високите етажи на властта

Нова порция замяна на обвинявания и взаимни престрелки по високите етажи на властта разбуни духовете в първия ден от новата работна седмица.

В ранните часове на деня стана ясно, че ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски е изпратил писмо до основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията с запитване: " Защо прокуратурата и службите не подхващат или не оповестяват данните за инспекции и каузи по случаи с висока социална сензитивност, свързани с президентската администрация, макар многочислените медийни изявления и обществено оповестени сигнали? "

Според него в обществото не би трябвало да остават подозрения за институционален чадър или прикриване на нарушавания, свързани със корист с власт или корупционни практики, защото само по този метод страната ще потвърди своята евроатлантическа ценностна принадлежност и правила. Той настоя в позиция до медиите способените органи да осведомят за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които неведнъж е писано и говорено в общественото пространство. " Скандалните разкрития, поради които Пеевски дефинира президентството като “тъмна институция, цялостна с доста кеш ” станаха известни като " Кешгейт " - пътят на Копринката на името на президентския консултант Николай Копринков ", показаха в позиция от Движение за права и свободи.

Преди седмица Делян Пеевски разгласи, че ще търси информация за “пътя на Копринката ” и така наречен “Касиери ” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните държавни управления на Румен Радев.

" Обществото има въпроси, а ние сме определени от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези каузи и за какво нищо не е обявено, запита ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи. Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко би трябвало да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши ", безапелационен бе Делян Пеевски.

Софийската градска прокуратура ревизира какви данни има във връзка с лицата Сотир Ушев и Николай Копринков, сподели пред публицисти градският прокурор на София Илияна Кирилова. По думите ѝ казусът към този момент е разпределен на наблюдаващ прокурор, допустимо е и Делян Пеевски да бъде свикан на разпит. Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на каузи, които са пристигнали от закритата към този момент спецпрокуратура, посочи Кирилова.

„ Дело „ Кешгейт ” в Софийската градска прокуратура няма. Ако е имало нещо в Специализираната прокуратура, ние сега вършим проверка на тези каузи, защото получихме една голяма численост. А що се отнася до президента Радев - знаете, че има едно решение на Конституционен съд и там сега няма какво да се направи, до момента в който господин Радев е държавен глава ”, съобщи още градският прокурор на София.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че основният секретар е разпоредил цялостна инспекция за това дали има остарели следствия против лица от Президентството. Министерство на вътрешните работи се е самосезирало по отношение на медийни изявления по тематиката. Изискани са данни от всички структури за вероятно подадени сигнали. Ще бъде събрана и оперативна информация.

" Няма да разясня господин „ Магнитски “, уточни президентът Румен Радев от своя страна, запитан за медийни мнения на ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи за президентската институция. Радев акцентира, че опитомяването на водачите на " Продължаваме промяната - Демократична България " може би дава някакви очаквания някому, че по същия метод могат да подходят и към президентската институция, само че това няма да се случи. " Балзак от дълго време е декларирал, че една от най-отблъскващите навици в дребните души е, че подозират своите низости у другите ", подсети още президентът.

„ Ако някой има същински доказателства и обстоятелства, е задължен да ги даде на съответните органи, само че и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали “, съобщи президентът в отговор на въпрос за оповестените питания на Делян Пеевски към основния прокурор, основния секретар на Министерство на вътрешните работи и шефовете на ДАНС и Комисията за противопоставяне на корупцията. Президентът прикани съответните способени органи да извадят цялата информация за сигнали и за каузи „ на трупчета “, в случай че има такива. Допълни, че няма да разяснява клюки и операции, медии и уеб сайтове, които се цитират едни-други без никаква фактология.

„ Когато си приказваме за корупция приканвам тези органи, да изкарат всички сигнали, преписки и каузи за БТК, за „ Булгартабак “, за КТБ, за ББР, за язовири, автомагистрали, митници, НКЖИ, за „ Дунарит “, „ Емко “ и отравянето на Гебрев, за подставени лица – притежатели на парцели, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорки “, сподели още Румен Радев и акцентира, че са останали ужасно доста въпроси, на които обществото чака отговор. „ Как да се борим с корупцията освен това състояние? “, добави президентът.

„ Цялата тази режисирана медийна нервност издава боязън от нова партия. Този хор на страха сплоти освен партиите в сглобката, само че и дребни парламентарни и извънпарламентарни партии, които дружно се усещат застрашени от ерозията на доверието “, уточни още президентът в отговор на въпрос. По думите му е наивно да се мисли, че когато омаскаряваш персони, ще промениш настроенията на хората. „ Когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото корупционно завещание и когато сега има действителни корупционни кавги, създаваш подправени такива на друго място “, добави президентът Радев.

Още от първите дни, в които " Продължаваме промяната - Демократична България " влязоха в политиката дружно, поставихме въпроса за това, че всички сигнали и клюки, стига да има задоволително учредения, би трябвало да бъдат разследвани. Това сподели пред публицисти в Министерския съвет и министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос по тематиката.

По думите му тези следствия би трябвало да приключат с краен резултат, а където има нарушавания на закона - със съответните присъди. Така че от тази позиция аз персонално и моите сътрудници постоянно сме подкрепяли всеки един апел да бъдат разчистени всевъзможни такива подозрения, означи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР