Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе

...
Нова навигационна ендопротезна техника при поставяне на колянна става бе
Коментари Харесай

Нова уникална техника при поставяне на колянна става бе използвана за първи път във Варна

Нова навигационна ендопротезна техника при слагане на колянна става бе употребена за първи път във Варна, в УМБАЛ " Св. Марина “. Това сподели проф. доктор Димитър Райков, началник на Клиниката по ортопедия и травматология. Този способ, при който се употребява навигационна ендопротезна техника, е оригиналност за България. Досега единични интервенции са били осъществявани в огромни лечебни заведения в София и Плевен. Във Варна се употребява за първи път, като упоритостите на управлението на болничното заведение и на Медицински университет – Варна е този способ да се вкара в практиката.

Операцията бе осъществена пилотно на двама пациенти – мъж на 59 години и жена на 62 години, от екип в състав – проф. Димитър Райков, доктор Стоян Иванов, доктор Преслав Пенев и доктор Светослав Добрилов, а възобновяване на пациентите се извърши от екипа на проф. Гергана Ненова.

" В Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ " Св. Марина “ е обичайната хирургията за промяна на износени тазобедрени, колянни и раменни стави, показа проф. Райков. Това е една традиция, която датира от доста години. Самата техника по промяна на ставите е рутинна, тя се прави в съвсем всяка огромна болница в България – общинска, държавна, университетска. Успехите в този тип хирургия са към този момент безспорни, като имаме и от ден на ден пациенти, искащи да подобрят комфорта си на живот и да не помнят ставната болежка. Това е нещо, на което актуалната медицина не може да даде трайно решение с обезболяващи лекарства. Техниката за замяна на стави варира. Резултатите, оповестени в наши и задгранични списания, са много и разнообразни, от време на време и спорни. Най-често сменяната става е тазобедрената. Поради това, че болката от нея е нетърпима, нарушаваща стандарта и комфорта на живот. 3-4 пъти по-рядко подхождаме за промяна на колянна става. Най-вероятно това е по този начин по разнообразни аргументи. Приема се, че колянната болежка от износена става е много по-толерирана от пациента. И в действителност в живота можем да срещнем пациенти със съществени изкривявания в колената, които си работят в градината, разхождат се в парка. Това в някаква степен се толерира от съзнанието и от физиката им. Интересната статистика демонстрира, че от ден на ден пациенти в международен мащаб желаят да си възстановят и физическата, и противоречивата интензивност и с изключение на тазобедрените стави, желаят да си сменят и колената. Резултатите и удовлетворението, които получава един пациент, чиято тазобедрена става е заменена, е от порядъка на 80-90%. Т.е. доволните пациенти са съвсем всички, на които е направена такава замяна.

Не такава е обстановката с колянната става. И при нея честотата на замяна нараства, само че резултатите от оперативната техника, без значение от равнището на подготвеност на екипа, който прави интервенцията, надалеч не са толкоз високи във връзка с удовлетвореността. В статистиката по света сред 30 и 40% от пациентите, чиито коленни стави са сменени, остават донякъде задоволени от резултатите – както във връзка с подвижността на ставата, по този начин и във връзка с болката. Следователно това е един огромен % на недоволни пациенти. Какви са аргументите? Различни са. Те са и от психически темперамент, и от неврологичен, невро-обусловен темперамент.

Така или другояче актуалната хирургия работи тъкмо в това направление – да почисти оптимално опциите за неточност при имплантиране на новата изкуствена за тялото става по метод, по който ние да повторим физиката на тялото и функционалността на този крак.

Новото направление в това отношение е компютъризацията. Всички сме уверени в нейната роля в живота ни. В хирургията имаме значително разнообразни системи, роботи или навигационни (насочващи) устройства, които оказват помощ на хирурга да извърши вярно интервенцията. В нашата клиника това е една относително нова техника, която и при нас, в университетската болница " Света Марина “, ще стартираме. Става въпрос за устройство, което оказва помощ на хирурга да избере верните сечения – не толкоз на кожата, колкото на костта, което ще подсигурява оптимално положителното имплантиране на тези детайли на изкуствената става, които ще възстановят в оптимален тип придвижванията. Уверени сме, че това е бъдещето. Имаме богата информация и знания за това, че методът навигационна ендопротезна техника в опорно-двигателния уред се разпространява от ден на ден по света. В елитни клиники – в Съединени американски щати, в Централна Европа, този способ е обикновен и се употребява от ден на ден. Знаем, че ще успеем, усвоявайки тази техника и ще реализираме по-добри резултати. Младите ми сътрудници, с които работя в екип, са изключително въодушевени за опцията да получат тази инсталация и да я усвоят в използването. Аз съм уверен, че ще се усили както известността на Клиниката по ортопедия и травматология, по този начин и престижът на моите асистенти, пред които стои кариера. Немалка е ролята и на Университетската болница и нашето обвързване да образоваме хирурзи-ортопеди “, добави проф. Райков.

" С неспокойствие чакам да работя с тази нова инсталация, означи доктор Стоян Иванов, който също е в екипа, осъществяващ интервенцията. Прецизността е на доста високо равнище. Рискът от инфекциозни затруднения, в съпоставяне със общоприетата техника, се свежда до най-малко. Много по-щадяща е откъм костните резекции за пациента. Особено при по-младите пациенти, в случай че им се наложи след време да се стигне до ново ендопротезиране, това е огромно преимущество. С тази техника има опция характерните ъгли, които задаваме да се видят детайлно.   Воля, добра подготовка и предпочитание за работа се желае в нашата специалност “, сподели още доктор Иванов.

Лекарят означи, че профилактичните прегледи са от главно значение, с цел да се избегне или отсрочи потребността от използването на изкуствени стави в по-зряла възраст. Не единствено при контузии се получава изхабяване на стави, само че значително и методът на живот и хормоналните проблеми са водещ фактор. Но когато лекарят даде препоръки при профилактичен обзор, те би трябвало да се следват,   споделиха също доктор Пенев и доктор Добрилов – също част от опериращия екип.

" Ние сме идващото звено, което поема пациентите при възобновяване им, сподели проф. Гергана Ненова, началник на Катедра " Кинезитерапия “ в МУ-Варна, която е част от екипа, работещ по промяната на колянна става с новата техника. След прекосяването през хирургията, пациентите минават през интервал на възобновяване, с цел да стартират още веднъж да извършват дейностите от всекидневието им, завръщане на продуктивност при по-младите, а даже и занимания със спорт. При нас те са по-дълго време и ние наблюдаваме тяхното възобновяване. От това – по какъв начин е осъществена оперативната намеса, какъв е имплантът, зависи и това по какъв начин ще протече кинезитерапевтичният протокол по възобновяване на функционалността на крайника и организма. Кинезитерапевтичните стратегии и протоколите за тях кореспондират с типа на оперативната намеса. Нашите изследвания от литературни източници демонстрират, че тази точност при новата техника води до по-бързи, по-ранни резултати във връзка с функционалното възобновяване. Колянната става, като цяло, наподобява елементарна става, само че се оказва много комплицирана. След стандартно ендопротезиране на колянна става огромна част от пациентите, изключително в преклонна възраст, резервират дълго време флексионна контрактура, която е причина за незадоволеност от осъществената оперативна намеса. Макар и тя да е осъществена с точност. Новата прецизна хирургия би довела до по-бързо функционално възобновяване размера на придвижване – както въздържан, по този начин и деен, в ставата. Това ще докара до по-ранното обслужване на пациента, даже без помощни средства, би улеснило нашата работа, а и би довело до по-ранно угаждане на пациента “, означи още проф. Ненова.

Проф. Райков акцентира, че има поддръжката на ръководството на болничното заведение, както и на Медицински университет – Варна, Клиниката по ортопедия и травматология да се трансформира в център, в който ще се образоват с този нов способ български и задгранични лекари.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР