Нова методика, по която да се решава коя бюлетина е

...
Нова методика, по която да се решава коя бюлетина е
Коментари Харесай

Предложение: Хартиената бюлетина няма да е невалидна само заради едно драсване по нея

Нова методика, по която да се взема решение коя бюлетина е недействителна, ще смъкна големия брой на невалидните - една от главните рецензии към хартиеното гласоподаване, довела до въвеждането на машинното.
Прочетете още
Това желание разгласи депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев, който е член на правната комисия.

Връщането на хартиеното гласоподаване ще се гледа от комисията в сряда, в петък се чака дефинитивно да се одобри в пленарната зала макар бурните митинги на Политическа партия, Демократична България и “Възраждане ”.

“В момента всяко леко излизане от квадратчето или зацапване прави бюлетината недействителна ”,  изясни юристът Балачев във Варна. Той счита, че толкоз прецизни условия не са нужни, а съпартиецът му и някогашен състезателен министър Красен Кралев добави, че такива строги правила няма и в другите европейски страни.

Два са разновидностите, които Балачев предлага. Първият е да има промени в методиката при отчитането на резултата, които могат да бъдат направени от ЦИК. Другият е непосредствено да залегнат в Изборния кодекс.

Идеята, стартирана от Варна, занапред ще се разисква. Балачев може да вкара предлагането си като текст в плануваното за сряда постоянно съвещание на правната комисия, която е водеща по законопроектите за промените в Изборния кодекс, изясни за “24 часа ” шефът ѝ Радомир Чолаков.

Над 100 хиляди души са заети в секционните комисии и да се твърди, че те биха манипулирали вота с хартия, е несериозно, отбрани Кралев връщането на правото гласоподавателят самичък да взема решение по какъв начин да гласоподава. “Да приказваме, че хартиеният избор е подправен, значи да кажем, че 100 000 български жители, които вземат участие в изборния развой, са корумпирани. Това значи ли, че Политическа партия и Демократична България позволяват, че техните представители в тези комисии са корумпирани ”, попита той.

ГЕРБ отхвърлят и екоаргументите като претекст за придържането единствено към машинен избор, защото и съгласно сегашните правила бюлетини се печатат за всички.

Окончателното решение за връщане на дуалното гласоподаване се чака да бъде взето в петък, откакто в сряда смяната мине през правната комисия на второ четене.

Очакванията са в окончателния вид планът за смяна на Изборния кодекс да включва “всички разновидности, предвиждащи повече сигурност в честността на вота ” - по думите на Чолаков. Внесените планове за първо четене бяха 3 - на Демократична България, с който всички партии получават изходния код на машините, на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина и на “Възраждане ” за  въвеждане на видеонаблюдение  и актуализиране на състава на ЦИК съгласно това кои са парламентарно показаните партии. Този на “Възраждане ” тогава не мина, само че настройката в този момент била да се одобри видеонаблюдението като още една гаранция против подозренията за злоупотреби. Проблемът е с какви пари ще се купуват камери, би трябвало да бъде организиран и въпросът със съхранението на записите.

“Демократична България ” през днешния ден ще показа и концепцията си за външни преброителни центрове, а не броенето да става цяла нощ по РИК-овете с разнасяне на чували, както е в този момент. През годините за машинно преброяване са се разгласявали и Движение за права и свободи.

Според съперниците ѝ обаче точно преместването на книжата до центровете можело да отвори опция за замяна на резултатите. За да опровергаят подозренията, Демократична България провежда обществено разискване в зала “Изток ” на Народното събрание.

Междувременно членовете на така наречен хартиена коалиция бойкотираха съвещанието на комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии - първата, в която поправката за дуалното гласоподаване трябваше да се гласоподава на 2-о четене. Деветимата депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не се явиха и провалиха кворума. Шеф на комисията е някогашната вицепремиерка от Политическа партия Калина Константинова. Подобен метод в края на предишния парламент използваха пък бранителите на напълно машинното гласоподаване - не се явиха в правната комисия и по този начин на финала на 47-ия парламент планът за връщане на хартията не съумя да мине на първо четене.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР