Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град "Мисионис" край

...
Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град "Мисионис" край
Коментари Харесай

Нова култова сграда разкриха археолозите в античния град Мисионис край Търговище

Нова паметна постройка разкриха археолозите в античния град "Мисионис " край Търговище. През това лято за изследване са обезпечени 50 000 лв. от общината и спонсори, оповестиха от администрацията на кмета Дарин Димитров.

За началото на летния археологически сезон в античния град през днешния ден е отслужен водосвет от свещеноиконом Славчо Проданов. Работата на крепостта ще бъде съсредоточена върху изследването на бранша, северно от Базилика 2, оповестиха археолозите Ангел Конаклиев от РИМ - Търговище и проф. Николай Овчаров. Те обясниха, че е разкрита постройка, която, по всяка възможност, е паметна, т.е., храм. По сходство на останалите шест такива на територията на "Мисионис ", новата е построена от хоросан, а подът е от плочки. Открити са и фрагменти от стенна живопис.

Проучваните на крепостта обекти датират от времето на Първата и Втората българска страна, както и от ранновизантийския интервал (V-VI век). Археолозите показаха и реставрирания баптистерий така наречен кръщелня, разкрита през предходната година. Съоръжението е експонирано, като над него е построено защитно покритие, което да го защищава от атмосферните въздействия.

Община Търговище финансира с 35 000 лева изследванията на крепостта. "Това е историята на нашия град и е значимо да я пазим. Изказвам своята благодарност и към всички съграждани и спонсори, които обезпечават средства и за консервацията на обектите, защото тя е не по-малко значима от самото им откриване ", сподели кметът.

Община Търговище чака мнение по нейно заявление за прекачване на собствеността на "Мисионис " от държавна в общинска. Сега античният град попада в обсега на горска територия. Прехвърлянето на собствеността ще разреши кандидатстване по разнообразни стратегии и планове за развиване на туристическия обект и построяването на инфраструктура, която да улесни достъпа до него.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР