Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост

...
Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост
Коментари Харесай

Куба отваря врата за еднополовите бракове и официализира частната собственост с нова конституция

Нова конституция на Куба ще официализира съществуването на частна благосъстоятелност в страната, ще отвори врата за еднополови бракове. Тя към този момент си слага за цел не построяването на комунизъм, а на социализъм, разкриват хора от висшия управнически ешелон пред Ройтерс.
 Приближен на Кастро стана президент на Куба
Пред Ройтерс ръководителят на кубинския парламент Естебан Лазо съобщи, че премахването на концепцията за създаване на комунистическо общество, за сметка на създаване на социализъм, рефлектира върху смяната във времената след краха на Съветския съюз, само че не значи отмятане от концепциите на комунистическата партия.

Промените в главния закон от 1976 година, подхванати от заменилия Раул Кастро президент Мигел Диас-Канел ще проправят път пред замислените от него промени.

В черновата на документа се планува президентът към този момент да не оглавява Министерския съвет и Държавния съвет. Създава се постът министър-председател.

Встъпващият в служба президент не би трябвало да е на по-малко от 60 години. Мандатите му ще са лимитирани.

Новата конституция ще откри по-ясно статута на множеството дребни бизнеси в страната, като признае частната благосъстоятелност.

В черновата ѝ дефиницията за брака към този момент е  " съюз сред двама души ", а не между мъж и жена. Така се отваря врата към приемането на закон за еднополовите бракове. Този текст е препоръчан от дъщерята на Раул Кастро - Мариела Кастро. Той остава водач на комунистическата партия, както и началник на комисията, отговаряща за конституционните промени.

Предстои гласуването на конституцията от депутатите и на референдум от жителите, плануван в края на годината. След това законодателят би трябвало да я утвърди дефинитивно.

Вчера кубинският парламент утвърди състава на новия кабинет, препоръчан от Мигел Диас-Канел. Постовете си резервират множеството от министрите на Раул Кастро, като се изключи отговарящия за икономическите промени. На него Марино Мурильо, виновен за последователното въвеждане на частната самодейност в социалистическото стопанство през последните години, ще бъде сменен от Алехандро Хил. Вицепрезиденти остават участниците в Кубинската гражданска война - 86-годишният Рамиро Валдес, 76-годишният Улисес дел Торо и 81-годишният Рикардо Руис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР