Нова инвестиция в наука и високи технологии в България бе

...
Нова инвестиция в наука и високи технологии в България бе
Коментари Харесай

Японска компания инвестира в българското кисело мляко

Нова инвестиция в просвета и високи технологии в България бе декларирана от японската компания " Мейджи ". Компанията разгласи предпочитание да вложи средства в лабораторията за разширение на научна и развойна активност в " Ел Би Булгарикум ". Това стана известно по време на визитата на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова и посланика на Япония у нас Хироши Нарахира в държавната компания за произвеждане на мляко, оповестиха от министерството.

Двамата разгледаха индустриалните пространства и лабораториите, където се съхраняват над 1000 варианта бактерии и повече от 100 закваски за истинското българско мляко.

Голяма част от модерната техника в компанията е японска, а доста от чиновниците в нея са били на образование в Япония.

„ Ел Би Булгарикум “ е държавно дружество и няма да се приватизира, увери Корнелия Нинова. Тя е първият министър от 20 години, който посещава  лабораторията.

Българското кисело мляко е марката на България, позната в целия свят, оповестиха министър Нинова и посланикът на Япония.

Н.Пр. Хироши Нарахира изясни, че за японците киселото мляко е знак на България и описа, че то влиза в Япония през 1970 година, когато е показано на Експо „ Осака “. „ Тогава императорът стопира на българския щанд и пробва българското кисело мляко. Това е доста известна история в Япония “, изясни той. Нарахира беше безапелационен, че България притегля интереса на Япония и с това, че се намира на стратегическо място и че има доста надарени хора, изключително в науката и IT-сектора.

Вицепремиерът Нинова и дипломат Нарахира се сплотиха към тезата, че сегашната сложна обстановка след коронавирус рецесията и поради войната в Украйна може да е опция за развиване на двустранните връзки. „ Стокообменът сред Япония и България е нараснал, има опция и да задълбочим икономическите връзки сред нашите две страни “, сподели вицепремиерът и добави, че японските компании са добре пристигнали в страната ни.

 

Хироши Нарахира показа, че министри и депутати от Япония демонстрират интерес към аудиенция в България и среща с министър Нинова.

 

Япония е предпочитан търговско-икономически сътрудник на България.

 

Българският бизнес може да се трансформира в снабдител на японски компания в областта на осведомителни и информационни технологии и автоматизация; машиностроене, машинни елементи и принадлежности, произвеждане на автомобилни части; строителство; минна индустрия; фармацевтична и козметична индустрия и други

 

Вносът от Япония обгръща най-вече коли, кабели, машинни елементи, машини и други

 

Догодина ще се навършат 50 години от старта на производството и продажбите на кисело мляко с името „ България “ в Япония. Това става допустимо откакто през 1972 година българското държавно управление позволява на японската корпорация „ Мейджи Деъриз “ да продава продукта. Тогава се подписва и лицензионен контракт сред японската компания и дружество външнотърговска организация „ Техника, което е предходник на „ Ел Би Булгарикум “. Днес сред „ Ел Би Булгарикум “ и „ Мейджи “ има подписани и сполучливо осъществени три лицензионни контракта, посредством които българското кисело мляко е публикувано на азиатските пазари. В развой на подготовка е и четвърти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР