Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен

...
Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго търсен
Коментари Харесай

Античен надпис доказва съществуването на храм на Аполон в Созопол

Нова археологическа находка е на път да разкрие дълго издирван храм на Аполон в Созопол. Екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри мраморен пай с текст, който потвърждава съществуването на светилището. Декретът е на Народното събрание на Аполония Понтика и е датиран от III век преди Христа. Мраморният откъслек е бил употребен неведнъж. Той е бил част от подовата настилка на манастирския храм на остров Свети Иван.

Созопол

Въпреки убедеността на археолозите, че на остров „ Св.Иван " е имало храм на Аполон, за толкоз години не е открит нито един писмен факт, който изрично да е потвърдил изказванията им, а в този момент 5-редов надпис, издълбан върху парче от камък, се е появил върху напълно тъничък слой от пръст.
проф. Казимир Попконстантинов: Откритие, което е за Созопол и за историческата просвета, тясно обвързвана с историята на Созопол, е епохално или феноменално, не пресилвам.
Издълбаният върху мрамор откъс от Декрет на Народното събрание на Аполония Понтийска датира от 3в. Пр. Хр. и това е доказателство, че надалеч преди построяването на раннохристиянската черква и манастир от 5в., на това място е съществувало огромно езическо светилище, безапелационен е проф. Казимир Попконстантинов.
проф. Казимир Попконстантинов: Този указ удостоверява догатката ни, че тук е имало храм, отдаден на Бог Аполон.
Мраморната плоча е стояла на една от стените на светилището и надписът ѝ свидетелства, че в антична Аполония са канени видни персони от античния град Хераклея Понтийска. Проф. Попконстантинов сподели още, че това е и първото документално доказателство за връзките сред двата антични града, а от тези извънредно значими за науката каменни документи до наши дни са оживели едвам десетина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР