Нова американска ракета достигна орбита рано в понеделник, а изстрелването

...
Нова американска ракета достигна орбита рано в понеделник, а изстрелването
Коментари Харесай

Vulcan-ична мисия до Луната и нов конкурент на SpaceX: Космическата надпревара се ожесточава

Нова американска ракета доближи орбита рано в понеделник, а изстрелването ѝ се дефинира от анализаторите като огромно – освен поради размерите на галактическото транспортно средство, само че и поради смисъла му за пазара, който през последните години бе доминиран от един състезател.

United Launch Alliance (ULA) сполучливо изстреля дълго чаканата си първа ракета Vulcan от Кейп Канаверал във Флорида. Около час по-късно високата съвсем 62 метра ракета сполучливо изведе главния си товар – лунния модул Peregrine за основаната в Питсбърг компания Astrobotic.

Толкова съм разчувствуван! Ние сме на път към Луната! “, съобщи основният изпълнителен шеф на Astrobotic Джон Торнтън.

Peregrine на Astrobotic се насочва към Луната, където ще се опита да кацне на 23 февруари. Успее ли, това ще е първият американски галактически транспортен съд, който ще кацне на земния сателит след „ Аполо 17 “ преди повече от 50 години.

Astrobotic има за цел да бъде първата частна компания, която сполучливо ще кацне на Луната – нещо, което са постигнали единствено четири страни. В рамките на финансирана от НАСА стратегия, известна като самодейността „ Комерсиални услуги за лунен товар “, задачата на Astrobotic е едно от шестте изстрелвания на лунни апарати от три разнообразни играчи, планувани за тази година. 

Една компания от Хюстън също има подготвен спускаем уред и даже може да изпревари Astrobotic в достигането на лунната повърхнина, като избере по-пряк път.

Първият, който ще започва, може да не е първият, който ще се приземи. Това следва да се види “, отбелязва Торнтън.

НАСА е предоставила на двете организации милиони, с цел да построят и ръководят свои лунни спускаеми апарати. Космическата организация желае те да огледат мястото преди идването на астронавтите, като в същото време ѝ доставят технологии и научни опити, както и разнообразни неща за други клиенти. Договорът на Astrobotic за спускаемия уред Peregrine е на стойност 108 млн. $.

Последният път, когато Съединени американски щати започват задача за кацане на Луната, е през декември 1972 година Джийн Чернан и Харисън Шмит от „ Аполо 17 “ стават 11-ият и 12-ият човек, стъпил на повърхността на земния сателит. Това е и краят на една историческа за НАСА ера. 

Към днешна дата обаче националната галактическа организация влага милиарди в новата си стратегия Artemis, кръстена на сестрата близначка на Аполон (Apollo) в гръцката митология. Чрез нея НАСА се стреми да върне астронавти на повърхността на Луната през идващите няколко години. Първо обаче ще бъде осъществена лунна обиколка с във втората част от задачата Artemis, с четирима астронавти на борда на галактически транспортен съд. Предвидено е това да се случи преди края на годината.

Сега обаче акцентът е върху дълго отлагания първичен изпитателен полет на ракетата Vulcan от галактическата. Тя е с височина 61 метра и всъщност е усъвършенствана версия на извънредно сполучливата Atlas V на ULA, която последователно се извежда от употреба дружно с Delta IV.
Да се изправиш против SpaceX
Отлаганият с години дебют на ракетата Vulcan на ULA е най-новият кандидат за бизнеса с изстрелване на SpaceX на Илон Мъск. Компаниите на този зародил не неотдавна пазар се впускат в яростна конкуренция за преференциални контракти за ракети за националната сигурност.

През 2023 година SpaceX отбелязва още една рекордна година с 96 сполучливи полета на своите ракети Falcon.

Главният изпълнителен шеф на ULA Тори Бруно съобщи пред CNBC в края на предходната година, че компанията му възнамерява няколко изстрелвания през 2024 година, преди да усили честотата на полети на Vulcan до всяка втора седмица до втората половина на 2025 година ULA твърди, че досега е продала повече от 70 задачи на Vulcan, които значително се състоят от контракти с галактическите сили и изстрелвания за Amazon интернет спътници по плана Kuiper.

Успехът на Vucan е значим стадий и за компанията Blue Origin на Джеф Безос, която доставя главните мотори на ракетата. Двойка мотори BE-4 на Blue Origin са централният детайл за изстрелването на Vulcan след години на закъснение на доставките на моторите за първия полет.

Големи похвали и поздравления за целия екип! “, написа Безос в обява в обществените мрежи след изстрелването в понеделник.

Собствената ракета на Blue Origin, New Glenn, също ще се задвижва от мотори BE-4.

И най-после, първото изстрелване на Vulcan може да се окаже основно в полемиките, за които се оповестява, че се водят за продажбата на ракетната компания. ULA е взаимно дружество, притежавано поравно от Boeing и Lockheed Martin, основано през 2006 година при сливането на ракетните предприятия на фирмите.

Blue Origin, компанията за частни финансови вложения Cerberus Capital Management и индустриалният конгломерат Textron са показали интерес към закупуването на ULA, съгласно отчет на WSJ от предишния месец.

Съветският съюз и Съединени американски щати натрупаха поредност от сполучливи лунни задачи през 60-те и 70-те години на предишния век. Китай се причисли към елитния клуб през 2013 година, а Индия – през 2023 година Но има и несполучливи опити и то датиращи от напълно скоро – предходната година спускаеми апарати на Русия и частна японска компания се разрушиха в лунната повърхнина. Същата бе ориста и на уред на израелска организация с нестопанска цел през 2019 година

Следващия месец SpaceX ще обезпечи подемна мощ за спускаем уред от Intuitive Machines. По-прекият маршрут на спускаемия модул Nova-C може да докара до прилуняване на двата галактически апарата в границите на дни или даже часове един след различен.

Едночасовото втурване до лунната повърхнина, което е най-голямото предизвикателство, ще бъде вълнуващо и ужасяващо по едно и също време “, сподели Джон Торнтън.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР