Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги. Предвижда

...
Нова агенция ще следи за качеството на социалните услуги. Предвижда
Коментари Харесай

Нов държавен орган ще следи качеството на социалните услуги

Нова организация ще следи за качеството на обществените услуги. Предвижда се въвеждането и на услуги за заместваща грижа и поддръжка на лица, полагащи неофициална грижа. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, който показа напредъка по изработването на Законопроекта за обществените услуги.

„ В Законопроекта ще се регламентира качеството на услугите. Това ще се прави от организация, която ще съблюдава правата на потребителите и ще има грижата да се обезпечава успеваемост на услугата, за лицата, които я употребяват да реализират триумфи. С този документ сътворяваме и Национална карта за обществените услуги, посредством която страната ще бъде задължена да обезпечи достъпността до услугите и качеството им “, описа Петков, представен от БГНЕС.

Очаква се законопроектът да стане подготвен до 15 октомври, след което той ще бъде подложен на публично разискване.

Петков уточни, че все още в България действат 1322 обществени услуги, като 630 от тях са за деца, а 692 за пълнолетни лица. Той акцентира, че характерът на обществените услуги се трансформира и тяхното предпочитание е това да се регистрира като този тип услуги се отделят в независим закон, защото до момента те са регламентирани, в обособена глава, в Закона за общественото подкрепяне. Законопроектът е написан в над 170 члена, посочи министърът.

„ Тук разбирането за обществените услуги се трансформира. Ако до момента разбирането ни беше обвързвано с местата за настаняване, приказваме за резидентната грижа, в този момент ясно се прокарва разбирането за действия. Те имат за цел да поддържат ползващите ги и тази поддръжка е за предварителна защита и превъзмогване на общественото изключване. Втората част от закона е реализирането на съществени права, които хората имат и на трето място подобряването на качеството им на живот “, съобщи Петков.

Той сподели още, че друга съществена цел, която се залага в новия документ, е да се облекчи достъпа до обществени услуги посредством унищожаване на издаването на заповеди за настаняване и направление за прилагане на услуги, както е в този момент. Социалните звена в общините ще имат за задача да дават информация за услугите, които се оферират, консултиране за лицето да направи осведомен избор и предоставяне на рекомендация за подобаващите услуги. Изключение ще има единствено за деца в риск и лицата сложени под забраняване, които ще могат да ги насочват към услугите. Друг значим миг е, че към този момент лицето може да избере и какъв да е снабдител на услугата, което до момента се правеше от страната.

„ За първи път в законопроекта услугите се разделят на общодостъпни и профилирани. До първите ще имат достъп всички хора, освен от уязвимите групи. Те са с информативен, съвещателен и обучителен темперамент като те ще се дават в границите на 2 месеца. Те ще се употребяват без ориентиране. Също за първи път се предлага избрани услуги да се финансират от страната, без лицата да заплащат такса. В момента децата и лицата без приходи са освободени от заплащането на такса “, изясни новостите Петков.

В плана на новия документ се регламентират и две нови услуги - за заместваща грижа и поддръжка на лица, полагащи неофициална грижа.

„ Заместващата грижа като общодостъпна услуга е с предел до 14 календарни дни в годината. Тя е безвъзмездна за да се обезпечи на лицата, които поставят грижи за други подвластни лица, краткотрайна отмора, свободно време и отдих. Предвидено е тази услуга да може да се употребява до 30 календарни дни. Право на заместваща грижа е планувана и за лицата, които поставят грижи за деца, настанени отвън фамилията по реда на Закона за протекция на детето “, посочи министърът.

Той добави, че ще бъде основана и Национална карта на обществените услуги, които се финансират от страната.

„ По този метод за първи път се вкарва обмисляне на национално равнище и на процедура страната поема ангажимент за основаване на цялостна мрежа от обществени услуги в народен проект. Тя ще бъде направена въз основата на разбор на потребностите, които общините ще изготвят “, сподели още той.

Социалният министър акцентира, че посредством законопроекта ще се регламентира и по-строгият надзор върху качеството на предлаганите услуги.

„ Предвижда се и основаването на нова организация за качеството на обществените услуги, която ще ревизира и ще съблюдава спазването на правата на потребителите, употребяващи такива услуги. Тази организация ще се грижи за това да се обезпечава успеваемост на услугите за реализиране на резултати от лицата, които я употребяват. Агенцията ще поеме и лицензирането на услугите, защото сега на подобен режим подлежат единствено доставчиците на услуги за деца, а доставчиците на услуги за пълнолетни се записват в организацията за обществено подкрепяне “, добави министърът.

В законопроекта се вкарва още опцията за публично-частно партньорство, което ще даде опция на общините, които не могат да се оправят с ръководството и разкриването на дадена услуга да ги разпореди на частни организации.

Изпълнителният шеф на интернационалната обществена работа в България Събина Събева сподели, че огромен проблем за тях е задържането на фрагментите и акцентира, че всяка седмица техен кадър напуща бранша, а намирането и наемането на готови лица е мъчно.

„ Качеството на дадена услуга зависи от квалификацията на чиновниците. Нашата организация се занимава с поддръжка на деца и фамилии от 14 години. Големият проблем, е че всяка седмица хората ни напущат. За нас е значимо да ги задържим в сферата, само че тук съществува и стигмата против хората, които се занимават с така наречен резидентна услуга “, показа Събева.

Според нея казусът не е единствено в заплащането, тъй като напускащите отиват на заплати, които са по-високи с 50 лв.. Събева е уверена, че това се дължи на това, че сферата става все по-непривлекателна за хората. Тя добави, че казусът е извънредно сериозен в дребните общини, където изобщо няма експерти.

По думите на министъра в контраст на задълбочаващата се рецесия в бранша броят на нуждаещите ще се усилва в годините.

Очакванията са новият законопроект да влезе в действие през 2020 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР