Нов вид стоножка и нов вид паяк ще носят името

...
Нов вид стоножка и нов вид паяк ще носят името
Коментари Харесай

Зоолози нарекоха два вида животни на Боян Петров

Нов тип стоножка и нов тип паяк ще носят името на Боян Петров, открити от него преди да изчезне безследно в опит да изкачи връх Шишапангма. На името му са кръстени десетки други типове животни, които е разкрил и изследвал. Те могат да се видят в Природонаучния музей в София, където работеше алпиниста.

Новият тип стоножка е с дължина от едвам 7 мм. и е открита през 2006 година по време на изследване на пещерната фауна в Родопите.

Понякога се постанова да се слагат клопки, където зоолозите допускат, че има забавни скотски типове, изясни проф. Павел Стоев пред Българска национална телевизия.

Новооткритата стоножка, наречена на името на Боян Петров, принадлежи съм средиземноморски типове, от които в България има един разказан тип, изясни Боян Въглински от Националния природонаучен музей. Конкретният тип е ендемичен за Западните Родопи, което значи, че не се среща на никое място другаде.

Другото животно, наречено на алпиниста, е паяк, открит от него в региона на родопското село Белица, изясни проф. Стоев. Български арахнолози са го описали тази година и към този момент носи латинското название Harpactea petrovi. Паякът живее в почвата и под камъни.

На 3 октомври няколко Неправителствени организации ще провеждат събитие в столичния музей Земята и хората в памет на Боян Петров и природозащитните му действия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР