Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти.Към

...
Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти.Към
Коментари Харесай

Новият хепатит: Говори директорът на СБАЛ Проф. Иван Митев

Нов тип хепатит, който разболява съществено деца, тормози здравните управляващи.

Към момента има регистрирани случаи в 14 страни.

„ Първите научни известия за такива случаи на хепатит са от април тази година от разнообразни страни от Западна Европа и САЩ”, заяви шефът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ Благомир Здравков, предава

По думите му тревожното е, че има дребна част от случаите, при които болестта прогресира остро.

„ Организацията сега на нашето опазване на здравето не разрешава незабавни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се правят след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва единствено в планов порядък”, уточни Зравков.

„ По тази причина още предходната седмица съм изпратил отчет до министърката, с който я срещаме с този проблем. Трябва да успокоим хората, че място за суматоха няма. За благополучие, периодичност на тежките хепатити е много ниска”, разяснява той.

Директорът на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “ е безапелационен, че е значимо да бъде основана организация при възможна нужда от такива незабавни чернодробни трансплантации.

„ Към момента не сме следили при нас тъкмо този типхепатит”, заяви той.

„ Нашата задача като ръководители в опазването на здравето е дейностите да изпреварват следствията и да можем да оказваме съответна помощ на всяко дете”, означи Благомир Здравков.

„ Това, за което родителите би трябвало да следят при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са признаците на хепатита. Какъв тъкмо е обаче – следва да се посочи в лечебно заведение”, изясни той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР