Нов тласък на проекта за околовръстен път на Кърджали се

...
Нов тласък на проекта за околовръстен път на Кърджали се
Коментари Харесай

Жители на Кърджали с подписка за незабавно стартиране на проекта за околовръстен път

Нов подтик на плана за околовръстен път на Кърджали се чака след празничните дни. В Областната администрация ще бъде импортирана подписка от над 5 000 локални поданици, които упорстват строителството да стартира допустимо най-скоро. Околовръстният път на Кърджали е част от интернационалното трасе за Гърция през прохода Маказа, само че за последните години по него съвсем нищо не е направено. За сметка на това обектът е неизменима част от политическото говорене, изключително интензивно по време на избори.

Околовръстният път на Кърджали е значим за района. Той би трябвало да изведе от града автомобилния трафик към Гърция и назад. Сега този поток минава по главния бул. " Беломорски ". Само през летните месеци по него се движат над 10 000 автомобила на денонощие – от страната и чужбина, за които пътят до Гърция през Маказа е най-прекият. 

Бившият регионален шеф на Кърджали Илия Илиев е основател на подписката за създаване на обиколното шосе. Спомня си, че преди 11 години Министерският съвет е оповестил пътя за национално важен обект. По-късно са отпуснати пари за отчуждителни процедури, като една е стартирала през 2018 година.

Според депутата от Кърджали Георги Георгиев планът е в чекмеджетата на някое министерство.

Неведнъж министри от държавните управления на Бойко Борисов безапелационно съобщаваха разнообразни периоди за старт на строителството. Последно заместител районният министър Николай Нанков разгласи, че построяването стартира през 2020 година. Дори беше казано, че парите ще са от тол-таксите. Нещо, в което и до през днешния ден се съмнява Илия Илиев, основател на подписката.

Околовръстният път на Кърджали е огромна инвестиция. Отсечката включва комплицирани инженерни уреди, измежду които над 1 000 метра мост над язовир " Студен бунар ".  Смята се, че в този момент 15-те километра ще костват над 240 милиона лв.. Според Илия Илиев има от кое място да се намерят пари.

Очакването в Кърджали е да бъде даден рестарт на плана за околовръстен път и това да стане в този момент, след Великден. Подписката за пътя ще бъде импортирана в Областната администрация, а оттова ще потегли към " Дондуков " 1 в София.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването " 12+3 "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР