Нов тип космически кораб за целите на научните изследвания и

...
Нов тип космически кораб за целите на научните изследвания и
Коментари Харесай

Атомен космически кораб готвят в САЩ: За какво ще се използва

Нов вид галактически транспортен съд за задачите на научните проучвания и националната сигурност ще бъде издигнат от американската компания Lockheed Martin, откакто тя беше определена за реализатор на плана на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Ключова е силовата установка - тя ще разчита на нуклеарна реакция, като задачата е по този метод по-лесно да се изпращат хора и товари на далечни дестинации като Марс.
 Как се приготвят астронавтите на NASA за полет до Марс
Как се приготвят астронавтите на NASA за полет до Марс

Те ще бъдат настанени в особено оборудвана база в щата Тексас в Съединени американски щати

Контекст : Земята и Червената планета са от една и съща страна на Слънцето веднъж на 26 месеца, само че дори тогава дистанцията остава голямо - галактическият уред ще би трябвало да следва лична елиптична орбита в границите на стотици милиони километри.

С наличните сега технологии полетът до Марс би лишил минимум 7 месеца - интервал, в който астронавтите ще са изложени на високи равнища на галактическа радиация и ще би трябвало да са затворени в тясно пространство - с всички психически и физически резултати от това, отбелязва в собствен материал " Вашингтон Пост ".

Освен това, може би най-смущаващото е, че общоприетите технологии не биха разрешили връщане на изпратените към Марс екипажи.
 Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието
Президентът на SpaceX: хората ще стигнат до Марс преди края на десетилетието

По думите на Мъск животът на Марс " ще бъде рисков, сложен и упорита работа "

Детайли : Ядреният мотор (NTP системата) на новия галактически транспортен съд употребява реактор, който нагрява водород до доста висока температура и по-късно газът дава двигателна сила на апарата. Горивото е едва обогатен уран, като от Lockheed Martin акцентират, че реакторът ще се задейства чак след достигането на безвредна орбита и процедурите по презареждане ще са доста по-рядко.

До момента дребни АЕЦ се внедряваха в галактически апарати за генериране на електричество за бордните системи. С тях Lockheed има опит, само че в този план ще разчита на външната експертиза на компанията BWXT.
 NASA потегля към Луната по-рано от предстоящото: какъв брой коства полетът?
NASA потегля към Луната по-рано от предстоящото: какъв брой коства полетът?

Полетът може да се реализира още в края на август тази година

Още нещо : Марс е огромната цел на днешните галактически стратегии, само че нуклеарният мотор има приложение и в задачи с по-голямо практическо приложение.

Най-ясно се вижда това във връзка с Луната. НАСА възнамерява завръщане там до 2025 година, само че сериозен проблем пред проектите за широкомащабна колонизация на естествения ни сателит е нуждата до дозареждане на апаратите, с които ще се доближава до него. Именно решения в тази посока създават частните компании SpaceX и Blue Origin, които ще осъществят задачите.

NTP системата не се нуждае от ново гориво в продължение на дълъг интервал от време и по този начин е по-лесно към нея да се построи транспортен съд за многократна приложимост.

От Lockheed Martin загатват и за военно приложение на тези мотори поради по-голямата скорост и маневреност, които дават. Това са характерности, които несъмнено се нуждаят от възстановяване при военните спътници - изключително с оглед появяването на ракетни системи, които могат да ги унищожават от земята.

Какво следва : При триумф Lockheed Martin ще получат 500 млн. $ от NASA и от военното министерство през неговата организация за перспективни разработки в областта на защитата. За задачата до 2027 година моторът би трябвало да бъде изпитан в галактически условия. Това евентуално ще стане с ракета Falcon 9 или Vulcan Centaur, отбелязва WaPo.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР