Нов телефон предизвиква безпокойство, че Китай е намерил начин да заобиколи технологичните ограничения на САЩ

...
Докато министърът на търговията Джина Раймондо беше на посещение в
Коментари Харесай

Докато министърът на търговията Джина Раймондо беше на посещение в Китай по-рано тази седмица, морски зелен китайски смартфон беше тихо пуснат онлайн.

Той не беше нормална джаджа. И стартирането му предизвика приглушено безпокойство във Вашингтон, че санкциите на САЩ не са успели да попречат на Китай да направи ключов технологичен напредък. Подобно развитие изглежда ще изпълни предупрежденията на производителите на чипове в САЩ, че санкциите няма да спрат Китай, но ще го подтикнат да удвои усилията си за изграждане на алтернативи на американската технология.

Абонирайте се за бюлетина на The Post Most за най-важното и интересни истории от The Washington Post.

Новият смартфон на Huawei Technologies Co., Mate 60 Pro, представлява нов високо ниво в технологичните възможности на Китай, с усъвършенстван чип вътре, който е проектиран и произведен в Китай въпреки тежкия износ от САЩ контроли, предназначени да попречат на Китай да направи този технически скок. Тези санкции бяха наложени за първи път от администрацията на Тръмп и продължиха при президента Байдън.

Времето на телефонното съобщение в понеделник, докато Раймондо беше в Пекин, изглеждаше демонстрация на неподчинение. Китайските държавни медии обявиха, че това показва на САЩ, че търговската война е „провал“.

Пол Триоло, ръководител на технологичната политика в базираната във Вашингтон бизнес консултантска фирма Albright Stonebridge Group, нарече новия телефон „голям удар върху всички бивши доставчици на технологии на Huawei, предимно американски компании.“

„Основното геополитическо значение“, каза той, „е да покаже, че е възможно напълно да се проектира [без] американска технология и все още произвеждат продукт, който може да не е толкова добър, колкото най-модерните западни модели, но все пак е доста способен."

Служители от администрацията на Байдън отказаха коментар.

Колко мощен е новият дизайн на чипа остава отворен въпрос. Необичайно Huawei разкри малко за ключови аспекти на телефона в своето съобщение, като например дали е с 5G поддръжка или какъв процес е използван за производството му. В изявление Huawei просто изтъкна, че телефонът прави пробив в „сателитните комуникации“.

Официалният китайски оператор, CGTN, в публикация в X, известна преди като Twitter, нарече телефона „първият високотехнологичен телефон на Huawei“ краен процесор", откакто бяха наложени санкциите на САЩ и каза, че чипът, който съдържа, е произведен от Semiconductor Manufacturing International Corp., компания, частично притежавана от китайското правителство.

Един човек каза на The Washington Post, че Mate 60 Pro има 5G чип. Тестовете за скорост, публикувани от първите купувачи на телефона онлайн, показват, че неговата производителност е подобна на най-добрите 5G телефони. През юли Reuters съобщи за предстоящото завръщане на Huawei на пазара на 5G телефони, цитирайки три фирми за технологични изследвания, пожелали анонимност.

Nikkei Asia съобщи, позовавайки се на източници, че SMIC ще използва това, което е известно като „7-нанометров процес“ за производство на чипове за Huawei, най-напредналото ниво в Китай. Това би било наравно с процеса, използван за чиповете в iPhone на Apple, пуснати през 2018 г. Най-новите чипове за iPhone на Apple са направени от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, използвайки това, което е известно като четиринанометров процес. Нанометърът е мярка за размера на чипа, като колкото по-малко нанометри е в процеса, толкова по-добре. Едно парче хартия е с дебелина около 100 000 нанометра.

САЩ. санкциите имаха за цел да забавят напредъка на Китай в нововъзникващи области като изкуствения интелект и големите данни чрез прекъсване на способността му да купува или изгражда модерни полупроводници, които са мозъкът на тези системи. Разкриването на произведен в страната седемнанометров чип предполага, че това не се е случило.

Експерти от индустрията предупредиха, че все още е твърде рано да се каже колко конкурентни ще станат китайските операции за производство на чипове. Но това, което е ясно, е, че Китай все още е в играта.

„Това показва, че китайски компании като Huawei все още имат много възможности за иновации“, каза Крис Милър, професор в университета Тъфтс и автор на книга "Чипова война". „Мисля, че също така вероятно ще засили дебата във Вашингтон относно това дали ограниченията трябва да бъдат затегнати.“

Малко заинтересовани страни все още не са изразили мнения публично, тъй като индустриалните групи се стремят да потвърдят повече подробности и да оценят своите позиции. Но няма съмнение, че новият телефон на Huawei предизвика дискусии за това какво следва. „Има много активност“, каза Крейг Алън, президент на Американско-китайския бизнес съвет, група с нестопанска цел, която насърчава търговията между Съединените щати и Китай.

Мненията се различават по отношение на това как правителството на САЩ трябва да реагират.

„Това развитие почти сигурно ще предизвика много по-силни призиви за по-нататъшно затягане на лицензирането за контрол на износа за американските доставчици на Huawei, които продължават да могат да доставят обикновени полупроводници, които не се използват за 5G приложения, “ каза Триоло.

От друга страна, добави той, „американските полупроводникови компании биха предпочели да могат да продължат да доставят обикновени полупроводници на Huawei и други китайски крайни потребители, за да запазят пазарния дял и да предотвратят проектиране [без] американска технология от китайски вериги за доставки в по-широк план."

Вашингтон беше изправен пред подобно затруднение как да възпрепятства технологичното развитие на Съветския съюз по време на Студената война. Уили Ши, икономист от Harvard Business School, каза, че пробивът на Huawei напомня за случилото се с технологията за глобална система за позициониране, известна сега като GPS. Министерството на отбраната на САЩ разработи технологията и ограничи износа й, като се страхуваше да не попадне в ръцете на конкуренти. Но ограниченията върху износа накараха Москва и други правителства да разработят свои собствени версии, каза Ши.

Така че от ситуация, в която САЩ наистина доминираха тази технология и всеки идваше в САЩ, за да я купи, до момента има всички тези различни алтернативи", каза той. „И трябва да се чудите дали същото нещо се случва сега с Huawei.“

Надпреварата на Китай за изграждане на усъвършенстван собствен чип започна през май 2019 г., когато на фона на търговската война на администрацията на Тръмп с Китай, Commerce Департаментът постави Huawei в своя „Списък на юридическите лица“, забранявайки на американските компании да правят бизнес с него. Някои се чудеха дали това е „смъртно наказание“ за Huawei, тъй като компанията се задуши от получаването на ключови компоненти.

Huawei отдавна беше на прицела на Вашингтон като най-острия връх на китайската технологична индустрия. От 2012 г. Huawei е най-големият доставчик в света на оборудването, необходимо за работата на глобалния интернет, позиция, която поддържа въпреки санкциите на САЩ. Huawei подава повече патентни заявки от която и да е друга компания в Китай и съзвездие от китайски стартиращи фирми разчитат на AI алгоритмите на Huawei, за да изградят свои собствени приложения за лицево и гласово разпознаване, идентифициране на шаблони и други цели.

Huawei бизнес направленията включват геополитически чувствителни продукти, включително мобилни базови станции, които осигуряват на нациите клетъчно покритие, оборудване за видеонаблюдение за полицията и подводни кабелни системи, които всички изискват чипове като мозъци.

Вследствие на санкциите, Ren Zhengfei, харизматичният основател на Huawei, който започна в инженерния корпус на китайската армия, събра персонала на Huawei за пълна битка за оцеляването на тяхната компания. Те трупаха чипове от задгранични доставчици, прогнозирайки, че Вашингтон може да затвори вратичките в санкциите. Това наистина се случи. Вашингтон запуши вратичките една по една, включително санкционирайки SMIC, единствената фабрика в Китай, потенциално способна да произвежда усъвършенствани чипове за Huawei - и настоявайки доставчиците на специализирано оборудване за производство на чипове да спрат продажбите в Китай по-широко.

Оттогава след това Huawei се спусна в режим на оцеляване, черпейки от натрупаните си чипове, докато се надпреварваше да осигури вътрешно решение за производство на чипове.

SMIC се стреми да произвежда авангардни чипове от основаването си през 2000 г., но мечтата отдавна изглеждаше пай в небето. Всяко поколение чипове отразява нова граница в това колко микроскопично малки хора могат да начертаят прецизни дизайни в лист силиций. По времето, когато SMIC достигна до едно поколение, лидерите в индустрията се надпреварваха по-напред въз основа на новите открития на най-умните физици и техници в света.

„Трудно е да се навакса изоставането, защото чиповете са най-сложните произведени добри хора някога са произвеждали", каза Милър. „Няма нищо по-сложно, което хората правят... това е наистина трудно нещо.“

Милър казва, че остава значителна разлика между възможностите на SMIC и тези на TSMC, лидерът в индустрията, който произвежда най-новите чипове за компании като Ябълка. Също така остава неясно дали SMIC може да произвежда усъвършенствани чипове в мащаб и цена, които ще направят продуктите му конкурентоспособни в световен мащаб.

Shih каза, че независимо дали SMIC може да достигне най-новото, леярната със сигурност ще може да произвеждат чипове от по-старо поколение в мащаб, което вероятно ще намали цените на чиповете в световен мащаб. „Ще видим ценови натиск и натиск за комерсиализация“, каза той.

САЩ. компании като Intel и Qualcomm вече загубиха значителни продажби в Китай, втората по големина икономика в света, поради санкциите на САЩ, ограничаващи бюджетите им за научноизследователска и развойна дейност. Ръководителите на САЩ се страхуват, че това може да натежи върху дългосрочната им сила в индустрия, в която само няколко от най-силните и бързи компании са склонни да оцелеят.

„Това започва низходяща спирала в способността, да не бъдат конкурентоспособни с останалия свят“, каза изпълнителен директор на индустрията, който говори при условие за анонимност поради чувствителността на темата.

Откакто започнаха санкциите за чипове в САЩ, Пекин показа всичките си мускули, за да попречи на по-голяма част от глобалната индустрия за чипове да попадне под властта на Вашингтон. Например Intel наскоро обяви, че ще трябва да плати 353 милиона долара такси за прекратяване на израелската Tower Semiconductor, след като не успя да получи одобрение от китайските регулаторни органи за придобиването.

- - -

Ellen Nakashima допринесе за този доклад.

Свързано съдържание

Cedar Key оцелява в Идалия, но изменението на климата тества неговата устойчивост

Във Флорида Идалия оставя следа от разрушение и чувство на облекчение

Игнорирани от полицията, сестрите близначки сами свалиха своя киберпреследвач

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР