* Нов регламент на ЕК ще засегне традиционен сектор в

...
* Нов регламент на ЕК ще засегне традиционен сектор в
Коментари Харесай

Защо може да лепнат етикет опасно на розовото ни масло? Атидже Вели пред Стандарт

* Нов правилник на Европейска комисия ще засегне обичаен бранш в земеделието, в който се препитават хиляди дребни стопанства * Етеричните артикули не би трябвало да се преглеждат като смеси и да се търсят нездравословни детайли в тях, споделя Атидже Алиева-Вели, евродепутат от Движение за права и свободи и „ Обнови Европа “
- Голяма паника от страна на производителите на етерични масла. Какво е предлагането на Еврокомисията, което провокира терзание в този обичаен и значим за българското земеделие бранш, госпожо Вели?

- На 19 декември 2022 година Европейска комисия предложи преразглеждане на Регламента по отношение на класифицирането, етикетирането и пакетирането на химикали. С цел да се улесни бизнесът и свободното придвижване на субстанции и смеси на територията на Европейски Съюз, Европейска комисия ще одобри делегиран акт за въвеждане на нови класове на заплаха за веществата, нарушаващи функционалностите на ендокринната система, както и за химикалите, които не се разграждат в околната среда, могат да се натрупват в живи организми или крият риск от нахлуване и разпространяване във водния кръговрат, в това число в питейната вода. В оферти проекторегламент са изяснени разпоредбите за етикетиране и тези за химикалите, продавани онлайн.
-->
- По какъв метод предлагането визира розовото масло и другите етерични масла?

- Европейска комисия ще промени класификацията на тези артикули и вместо като „ ВЕЩЕСТВА “, ще ги категоризира като „ СМЕСИ “ със съставни детайли. Ще би трябвало да се обследва нездравословното въздействие на всеки формиран детайл. Това ще докара до смяна и в регистрацията на етеричните масла, както и до нови условия за етикетиране. Преразглеждането на европейското законодателство по отношение на класификацията на рисковите химикали може да докара до това, че избрани химични молекули, присъстващи в етеричните масла, да бъдат количествено избрани, класифицирани и етикетирани като рискови. Това носи риск  емблематичното за България розово масло да попадне в клас “опасни ”.

 - Защо етеричните масла не трябва да влизат в този нов Регламент за систематизиране?

- Етеричните масла се извличат от разнообразни елементи на растенията. Маслото е " етерично " в смисъл, че носи характерен мирис или есенция на растението. Тези растения се култивират или се събират от дивата природа и постоянно са храна. Етеричните масла се употребяват в козметика, хранителни и фармацевтични артикули, храна за животни и така нататък и са типични субстанции с „ двойна приложимост “, защото еднакъв артикул може да се употребява в разнообразни приложения. Като биологично основани и възобновими първични материали, етеричните масла дават отговор както на упованията на потребителите, по този начин и на общите условия на Зелената договорка. Селскостопанското развъждане и последващите индустриални процеси непрестанно се усъвършенстват през последните години. По природа и формулировка етеричните масла са комплицирани. В някои случаи те се обработват в допълнение след производството, само че има строги ограничавания за селективното привършване на избрани съставки. Освен това такива операции съвсем постоянно водят до обилни промени в обонятелния и вкусовия профил. Следователно е невероятно да се реагира на „ сигнали за съставни елементи “, което ясно разграничава етеричните масла от смесите.

- Какви провали върху бизнеса ще сътвори новия Регламент?  

 - Производството, вносът и търговията с етерични масла се прави от микро, дребни и междинни предприятия (МСП), стартира на равнище плантация и те имат значим принос за препитанието на хората, живеещи в районите, където се създават. Освен това, множеството етерични масла са артикули с дребен размер. Всички спомагателни и по-строги условия за информация биха засегнали непропорционално дребните компании, доста от които не могат да си разрешат спомагателни разноски.Ако се одобри законодателното предложение в този тип, МСП, които създават масла, 

ще би трябвало да създадат обилни вложения за лична сметка

Защото предлагането не включва финансиране за вложения по отношение на бъдещите условия.

- Колко са производителите в този бранш, който се развива у нас от епохи и кои други страни ще бъдат наранени?    

- Броят на страните в Европейски Съюз, които създават етерични масла, е стеснен, измежду тях са България, Германия,  Испания, Франция, Италия и Холандия. България е водач в производството и износа на розово и лавандулово масло и с това се прехранват хиляди хора. В България наранени ще бъдат хиляди земеделци, отглеждащи етерично-маслени култури. По последни данни, регистрирани са над 2800  земеделски стопани, отглеждащи маслодайни рози с обща повърхност от 45 000 дка и произвеждане на 14-15 000 тона розов цвят годишно, главно в Старозагорско, само че маслодайната роза се отглежда и в Пазарджик, даже и Добрич. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло. Първенци по насаждения от лавандула са Добрич, Стара Загора, Шумен, Бургас, Варна. Други етерично-маслени култури, които се отглеждат в България са маточина, лайка, бял риган, мащерка, кориандър, резене, салвия и други

- Вие започнахте акция за отбрана на този обичаен за България бранш. Какви стъпки предприехте?

- Делегацията на Движение за права и свободи в Европарламента предприе съответни стъпки, за да защитим нашите производители, отглеждащи етерично маслени култури и преработвателите. През юли 2022 година с сътрудници от " Обнови Европа " изпратихме писмо до Европейска комисия с запитване дали при предлагането за изменение на Регламента CLP Европейска комисия ще вземе поради характерната комбинация на етеричните масла, с цел да се избегне 

неправилното систематизиране на етеричните масла измежду „ най-вредните химикали “

През септември 2022 година получихме отговор от еврокомисар Бретон, който в своето писмо споделя, че етеричните масла се преглеждат като химични вещества според настоящото законодателство и Европейска комисия не има намерение да промени този метод на подредба при идните промени. Освен това акцентира, че изменението на Регламента CLP ще добави съществуващите класове на рискови субстанции, само че не има намерение на разделя класификацията на етеричните масла на съставните им детайли. Въпреки този отговор, единствено след 3 месеца Европейска комисия предложи разглеждането на съставните детайли на етеричните масла и надлежно класификацията им. Разочароващо е в такава тежка икономическа обстановка Европейска комисия да изпраща разнопосочни сигнали към засегнатите страни и да вкарва спомагателни условия без задълбочена оценка.

Аз организирах срещи с Европейската Федерация на етерични масла, както и с сътрудници евродепутати от Франция, Испания и Германия. 

Предстоят ми срещи с розопроизводители от района на Павел баня и Казанлък.

Споделям терзанията на българските производители и, като представител на Движение за права и свободи, ще упорствам за:

1. Запазване на в този момент настоящата подредба във връзка с етеричните масла без третирането на съставните елементи. Класификацията въз основа на съставките да се прави единствено когато няма данни за самото вещество като цяло.  

2. Определянето на нови класове да се прави въз основа на солидни научни доказателства и критерии.

3. Извършване на нова оценка на въздействието, изключително във връзка с социално-икономическото влияние.

- Какви са идващите стъпки по предлагането на Европейска комисия? Кога ще влезе то за разглеждане в Европарламента?

- Делегираният акт на Комисията, с който ще  въвеждат новите класове на заплаха и новата подредба, се чака да влезе в действие при започване на идната година, след надзор от страна на Европейския парламент и Съвета.Преразглеждането на регламента за оценка и разрешаване на химикали (REACH) беше оповестено като част от тактиката на Комисията за химикали за резистентност и в началото беше планувано за края на 2022 година По-късно, Комисията отсрочи публикуването на законодателно предложение по този правилник, като в този момент, съгласно работната стратегия на Комисията за 2023г., това предлагането за проверка на REACH се чака да бъде оповестено в края на годината / четвърти триместър на 2023г./.

Предложението на Европейска комисия за изменение на Регламента CLP предстои на утвърждение от Европейския парламент и Съвета като част от елементарната законодателна процедура.Работата по това предложение в Екологичен потенциал към момента не е стартирала. Към този миг към момента няма график за срещите и ясна дата, до която следва да бъде оповестен проектодокладът на Екологичен потенциал. Съветът също няма позиция по предлагането. - Какви са настроенията измежду сътрудниците Ви евродепутати?- Някои страни членки са изразили съществени запаси във връзка с идната проверка. Политическите групи в Екологичен потенциал имат разнообразни позиции по отношение на идната проверка, като това беше и една от аргументите за отсрочване публикуването на законодателното предложение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР