Нов опит за измама чрез имейл на електронната поща притесни

...
Нов опит за измама чрез имейл на електронната поща притесни
Коментари Харесай

Бургаски полицаи станаха мишена на измама с фалшиви имейли

Нов опит за машинация посредством имейл на електронната поща тормози високопоставени чиновници в Бургаска област, оповестява Нова телевизия.

Схемата е под формата на писмо, което сякаш е изпратено от заместник-директора на Столична дирекция на вътрешните работи, в което се осведоми, че против тях е почнало следствие поради преписка и разпространяване на неразрешено наличие с малолетни. Предлага се алтернатива за извънсъдебно съглашение със възнаграждение на сума в размер на 2705 евро.

Експертът по киберсигурност Георги Балев показва, че първото, което се набива на очи е, че имейлът не е адресиран до никого. Това по негови думи значи, че е изработен като темплейт и задачата му е да бъде разпратен на колкото може повече хора като фишинг мейли.

В случая е пратен до хора на по-високи позиции, които имат по-големи финанси и могат да се изискат както пари, по този начин и креденшълите им, изясни той.

Експертът означи, че е мъчно да се откри изпращачът , защото е елементарно да се направи имейл сървър и да се изпратят мейли където желаете. Много от тези киберпрестъпници работели отвън България. Чрез механически хора може да се разбере дали имейлът е от показания спедитор или е прикрит зад непознато име, разясни Балев.

Според него евентуално темплейтът е взет от имейл в чужбина.

" Във всички измами има метод на неотложност. Това кара жертвата да се опасява и да няма време да намерения, да се тормози и да предприеме дейности. В самия файл има и неточности, които не се чакат в формален документ, а името на индивида е изписано на латиница, което също е непривично за подобен файл ", разяснява специалистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР