Нов механизъм за координация между различните институции ще противодейства на

...
Нов механизъм за координация между различните институции ще противодейства на
Коментари Харесай

Правителството подготвя механизъм за противодействие на наркоразпространението

Нов механизъм за съгласуваност сред другите институции ще противодейства на разпространяването на опиати у нас. Решението разгласи министър председателят Николай Денков. Поводът е разпространяването на фетанил, за който ви разказахме в .

Синтетичната дрога се смесва с хероин и по този начин двете субстанции взаимно укрепват действието си, а постоянно краят е съдбовен. Фентанилът е мощно болкоуспокояващо, което се употребява във всяка операционна, разяснява пред наш екип доктор Мирослав Ненков.

Фентанилът е добре прочут като медикамент в хуманната медицина. Произвежда се от доста фармацевтични компании и се доставя единствено на болнични заведения.

" Фентанилът е прелестен медикамент. Той е братовчед на морфина, доста, доста пъти по-мощен от него. С доста малко деяние. Това е преимуществото за нас в операционната, тъй като избраната доза от фентанила изчерпва действието си за времето на интервенцията ", разяснява Ненков.

Като всеки медикамент и фентанилът има странични резултати. Той може да блокира центъра на дишането и затова задачата на анестезиолозите е да го дозират доста деликатно при всеки пациент. Използван отвън операционната и то в композиция с хероин - фентанилът към този момент се трансформира в палач.

" Когато се комбинира с хероина, който има същия непряк резултат в по-висока доза, двете медикаменти укрепват действието си. Това се споделя синергизъм. Една мъничка прашинка от фентанила може да усили действието на хероина и противоположното. Колко е поставено, какво е поставено - никой не знае. Въпросът е, че в композиция двете субстанции могат да доведат до прекъсване на дишането ", изясни Ненков.

За наркобизнеса фентанилът се оказва " златна кокошка ". Той е напълно синтетичен, производството му е елементарно и затова е доста на ниска цена. А наркопласьорите се интересуват от облагата, а не от следствията за техните клиенти. В началото на държавното съвещание, министър председателят Николай Денков сложи тематиката за разпространяването на опиати със забележката, че по нея не се работи задоволително.

" За страдание в последните години необикновен триумф в битката с разпространяването на опиати не можем да отбележим. Имаме и нов мотив да повдигнем въпроса. Това е разпространяването на нов синтетичен опиат, който е към 100 пъти по-активен, в сравнение с е хероина, който се популяризира посредством разбъркване с други опиати, и който към този момент се е появил в България, откакто имаше разпространяване първо в Съединени американски щати, а по-късно и в Западна Европа ", сподели Денков.

В диалог с вътрешният министър Денков е упълномощил на Министерство на вътрешните работи да координира напъните на всички служби и институции в противодействието на вноса и разпространяването на опиати.

Репортери: Иво Никодимов, Ирина Цонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР