Нов Левски, още по-мъжествен и харизматичен, събуди българското у нашенчета,

...
Нов Левски, още по-мъжествен и харизматичен, събуди българското у нашенчета,
Коментари Харесай

12-годишната Венета сънува картините, преди да ги нарисува

Нов Левски, още по-мъжествен и харизматичен, разсъни българското у нашенчета, които живеят на Острова. Дякона възкръсна в портрет, част от пътуващата галерия „ Приказки от България ” на 12-годишната Венета Павлова от Пловдив. Младата художничка я показа в Лондон по случай националния ни празник 3 март. Вени отпътува за столицата на Англия по покана на БГ школо „ Васил Левски ” и прекара там седмица, наситена с страсти.

Пътуването  обаче било на косъм да се провали. „ Трябваше да летим на 2 март, а тъкмо тогава, поради изобилния снеговалеж, оповестиха бедствено състояние във Англия. Много летища бяха затворени ”, споделя майката на Вени - Снежана. Въпреки клопките на времето тя решила да рискува.

На летището ги чакал екшън. Самолетът просрочен, а когато два часа по-късно въпреки всичко се появил, едното му крило било замръзнало. По пътя пък се натъкнали на екзотичния бай Асан от „ Столипиново ”, който опитал да ги „ изкуши ” с евтини тениски и клинове и ги поканил на особено посетители в ромския квартал.

Топло ги посрещнали и в студения Лондон. Летището било затворено, само че ги чакали семейни  познати, които ги откарали в хотела. На идващия ден, с помощта на часовата разлика, се чувствали прелестно - наспани, свежи като репички и въодушевени.

Подредили картините на Вени в празничната зала на школото в Баркинг, в което българчетата провеждали уроците си по родолюбие. Приветствала ги директорката на учебното заведение Милена Везенкова. Разказала, че дечицата, които живеят със фамилиите си в чужбина, постоянно са щастливи да се срещат със свои връстници от родината. Развълнувани, хлапетата заразпитвали Вени от какво се въодушевява. „ Казах им, че постоянно сънувам картините си, преди да ги основа. Признах им, че от време на време рисувам и в час, когато ми е скучно. Те доста се смяха ”, спомня си шестокласничката от ОУ „ Райна Княгиня ”.

На изпроводяк художничката подарила картички с подпис на българчетата в Баркинг. Те пък я изненадали с подарък № 1 за всяко дете - цялостна чанта с бонбони и бисквити.

След пиршеството с лакомства Вени се отправила на странствуване в забързания Лондон. Голямата  фантазия бил Природонаучният музей, в който прекарала през целия ден, запленена от голямата сбирка. На едно място била събрана еволюцията на човечеството от сътворяването на света до наши дни. 

Най-впечатляващо за младата художничка било визитата в „ Royal Academy of Arts “, където през март били оповестени дни на отворените порти. Вени получила специфична покана да вземе присъединяване в открит урок по изобразяване, наименуван Live Drawing Workshop. „ Техниката беше невероятна. Виждахме тяло от разнообразни ъгли и трябваше да го рисуваме ”, споделя надареното момиче. Невероятни моменти претърпяла и в Хайд парк, заселен с чаровни катерички, лебеди и зелени папагали. „ Младо влюбено семейство извади торба с ябълки и нахрани папагалите ”, спомня си Вени.

Като хубав сън  се сторила гледката от The Shard - най-високата постройка в Лондон. На фона на залеза градът от птичи взор бил баснословен. Толкова забавен и недействителен, че Вени на секундата изпитала предпочитание да го нарисува.

А и по какъв начин другояче, откакто творчеството е голямата  пристрастеност.

Започва да рисува още тригодишна. Откроява се от другите деца със своето въображение и афинитет към изкуството. Обича да пресъздава света на приказните герои на хартия. По-голяма част от времето си за игра прекарва в моделиране и изобразяване на своите мислени другари. Записва се на курс по изобразяване като напълно мъничка и с помощта на професионалното отношение на госпожите от детска градина " Мирослава " печели първата си премия в конкурс за рисунка, проведен от община Пловдив през 2010 година. Малко по-късно за изкуството я открива починалият към този момент художник Анастас Константинов, с който я свързва откровено другарство.

„ Винаги съм я подкрепяла, тъй като виждам, че се усеща прелестно в личния си свят ”, споделя майка  Снежана. Тя се гордее с надареното си и сензитивно дете, което не пропуща случай да я зарадва. „ Наскоро минах през пазара и ми се прииска да купя най-хубавото цвете за мама. Но имах единствено 1 лев. Цветарката се развълнува и ми даде тъкмо това клонче, което си бях харесала ”, споделя младата художничка.

Пътуващата галерия, която започва от Малага на 24 май, сега радва децата в българското учебно заведение „ Розова котловина ” в Тотнъм. Експозицията се връща в Пловдив по Великден и се насочва на идващото си вълнуващо странствуване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР