Нов лабораторен комплекс се открива към департамент Биоактивност на продукти“

...
Нов лабораторен комплекс се открива към департамент Биоактивност на продукти“
Коментари Харесай

Откриват лабораторен коплекс за продукти от български растения

Нов лабораторен комплекс се открива към департамент „ Биоактивност на артикули “ в Биологическия факултет , оповестиха за Радио София от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Проектът е с европейско финансиране посредством Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък ” на обща стойност близо 24 млн. лв., от които над 20,2 милиона европейско и 3,568 млн. лв. национално финансиране.

Комплексът включва напълно актуализирани и оборудвани лаборатории по:

Департаментът с лабораторния комплекс е частица от целия план, изясни пред Радио София проф. Владимир Димитров от Институт по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките.

Партньори по плана са Институтът по органична химия с Център по фитохимия при Българска академия на науките, Агробиоинститутът при ССА, Факултетът по химия и фармация и Биологическият факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ и Институтът по полимери при Българска академия на науките. Тяхното взаимоотношение е отдадено на концепцията да се оползотворят български лечебни и ароматични растения, както и боклуци от производства, свързани с обработка на такива растения, добави проф. Димитров.

Лабораториите са на най-високо равнище .

Целта е в тях да се основават новаторски артикули за консуматори.

България е известна с биоразнообразието си, само че изнасяме доста – като сурова дрога. Проектът ще даде опция растенията да се обработват в страната, да се основат прототипи за артикули, които да се поемат от бизнесмени .

Чуйте диалога на Данаил Конов с проф. Владимир Димитров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР