Нов кръг преговори между външните министерства на България и Северна

...
Нов кръг преговори между външните министерства на България и Северна
Коментари Харесай

Нов кръг преговори България - Северна Македония до края на октомври

Нов кръг договаряния сред външните министерства на България и Северна Македония се чака до края на октомври. Това разгласи външният министър Светлан Стоев, в изказване пред публицисти след срещата си през днешния ден в Министерство на външните работи с министъра на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на публично посещаване у нас. 

" Споделих, че оставаме поредни в поддръжката си за европейската интеграция на страните от района, в това число на Република Северна Македония. Убедени сме, че интеграцията на страните от Западните Балкани е неизменима част от бъдещето на Европа. През последните месеци инвестирахме съществени старания за поддържане на открит и пълностоен разговор с нашите съседи и връщането на доверието в връзките ни, в това време България се нуждае от съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на контракта от 2017 година и за спазването на правата на жителите на България и на Северна Македония с българско съзнание ", съобщи министър Стоев.

По думите му, българската страна е самодейна, доброжелателна, и разчита на положителното предпочитание и от страна на Северна Македония за реализиране на нужните резултати.

В отговор на въпрос той уточни, че не престават експертните съвещания сред представители на външните министерства. " Последните бяха в края на септември, бяха предадени българските оферти за текстове по двустранния протокол на междуправителствено равнище, имаме реализирани резултати в секторната част, а на 20-21 октомври следва съвещание на взаимната историческа комисия ", осведоми Стоев. Вероятно до края на октомври ще се организира идващият, четвърти кръг договаряния на специалисти сред двете външни министерства. Продължават и диалозите с еврокомисаря Оливер Вархей, също и по реализиране на консенсус за преговорната рамка със Северна Македония.

Стоев уточни още, че България и Хърватия споделят като обща цел европейската интеграция на страните от Западните Балкани и напомни, че това е бил водещ приоритет както за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, по този начин и за хърватското председателство. " За България европейският път на страните от Западните Балкани е главен външнополитически приоритет още с приемането ни за член на Европейски Съюз ", акцентира Стоев.

Министър Гърлич-Радман означи отличните двустранни връзки, които почиват на европейските полезности, близкото културно-историческо завещание и общите ползи в Европейски Съюз.  " Все още не сме удовлетворени от метода, по който сме свързани. Потенциал за бъдещото задълбочаване на нашите връзки намираме в нашата обща цел за присъединение към Шенгенското пространство и Еврозоната, това е значимо за задълбочаването на интеграцията на България и Хърватия в европейското семейство, и е от интерес за целия Европейски Съюз тези цели да се осъществят допустимо най-скоро. Хърватия и България сме на едно и също мнение, когато става въпрос за разширението на Европейски Съюз - значимо е този развой да продължи за просперитета на тези страни, несъмнено, с осъществяване на всички нужни критерии. Хърватия поддържа другарството сред България и Северна Македония, ние сме другари и с двете страни и желаеме да се откри решение ", уточни той.

По време на диалозите двамата министри са удостоверили желанието за създаване на стратегическа дълбочина на двустранните връзки и продължение на съдействието по тематики от съвместен интерес.

Смятаме, че бъдещи политически съвещания сред двете министерства са нужна стъпка освен предвид на задълбочаване на политическия разговор, само че и от позиция на набелязване на съответни области на разширение на взаимоотношението ни, означи българският външен министър. Според него има неосъществен капацитет за развиване в доста сфери, като сигурността, стопанската система, туризма, културата, образованието. " В стопански проект напъните ни са ориентирани към възстановяване на свързаността и по-нататъшното увеличение на стокообмена ", уточни министър Стоев и означи като значимо събитие в това отношение откриването на директна авиолиния София-Загреб.

Съществуват благоприятни условия за задълбочаване на съдействието и в региона на туризма. Хърватия е известна дестинация за българските туристи, а от ден на ден хърватски жители демонстрират интерес към зимния и СПА туризъм в България.

Двамата са разискали и общи тематики от европейския дневен ред, като една от тях е присъединението към Шенгенското пространство, което е цел и на двете страни.

Днес в Министерство на външните работи министърът на културата в служебния кабинет проф. Велислав Минеков и министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман подписаха Програма за съдействие в региона на културата сред България и Хърватия. Проф. Минеков акцентира, че програмата е значима и в извънреден размер - обгръща всички сфери на националните култури. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР