Нов храм в София ще бъде осветен на 21 септември

...
Нов храм в София ще бъде осветен на 21 септември
Коментари Харесай

Освещават нов храм "Въздвижение на Светия Кръст Господен" в София

Нов храм в София ще бъде осветлен на 21 септември (четвъртък). В освещаването му ще вземат присъединяване Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и митрополити и епископи на БПЦ - Българска патриаршия.

Храмът, който е отдаден на " Въздвижение на Светия Кръст Господен " се намира в столичния кв. Лозенец, в местността Кръста, там, където през 1878 година на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат Кръст в памет на Освобождението на България. Поради високото място на което се намирал и незастроената по това време местност паметникът се е виждал отдалече.

След неколкократно преместване, до преди дни каменния кръст, разгласен за монумент на културата, се съхраняваше в близкия храм „ Преображение Господне ". Сега, той е подложен върху фундамент в непосредствена непосредственост до мястото, където е бил повдигнат през 1878 година - до олтара на новопостроеният храм, отдаден на Честния кръст.

Строежът на църквата на ъгъла на булевардите „ Джеймс Баучер " и „ Черни връх " е стартират през 1998 година от така наречен Алтернативен Синод, само че в следствие е замразен. След няколко годишна сага по узаконяването му Софийска св. Митрополия, със съдействието на Столична община, едвам през 2015 година поема построяването му, като след съществени преустройства, наложили се заради канонични и архитектурни грешки, довършителни работи и вътрешно оформление, през днешния ден храм „ Въздвижение на Светия Кръст Господен " е подготвен да проработи като енорийски храм за потребностите на православните християни от близките квартали.

Начало на чина по освещаването на храма - 7:30 часа.

Начало на първата св. Литургия отслужена в храма - ок. 9:30 часа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР