Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на

...
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на
Коментари Харесай

Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали

Нов отчет разкрива, че доста от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може да съдържат токсични химикали, наречени PFAS, които са свързани с голям брой здравословни проблеми, в това число увреждане на черния дроб и сърцето, имунни нарушавания, рак и хормонални нарушавания, оповестява CNN.

Независими лаборатории, поръчани от Toxic-Free Future (изследователска група за отбрана на околната среда и здравето), организираха химически проби на 60 продукта в три категории – облекло навън, спално долни дрехи и покривки и салфетки – закупени от 10 огромни търговци на дребно.

Всички артикули, тествани от Toxic-Free Future, са импортирани от страни в Азия и се продават в Съединените щати и онлайн, се споделя в отчета.

„ Открихме PFAS в огромно многообразие от артикули, включващи дъждобрани, туристически панталони, ризи, подматрачни подложки, одеяла, покривки за маса и салфетки “, сподели съавторът Ерика Шредер, теоретичен шеф на Toxic-Free Future.
Създадените от индивида перфлуороалкилови и полифлуороалкилови химикали, или PFAS, са направени от верига от свързани въглеродни и флуорни атоми, които не се разграждат в околната среда. Тези PFAS химикали са открити в кръвта на 99% от американците, съгласно отчет от 2015 година на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

Хиляди разновидности на PFAS се употребяват в доста от продуктите, които купуваме, в това число незалепващи съдове за готвене, устойчиви на инфекции хирургически халати и пердета, мобилни телефони, полупроводници, търговски самолети и транспортни средства с ниски излъчвания.

Химикалите се употребяват и за изработката на килими, облекла, мебели и опаковки за храни, устойчиви на петна, вода и мазнини. Веднъж третирани, се споделя в отчета, текстилните произведения отделят PFAS през целия си живот, изтичайки във въздуха и водата в домовете и общностите.

Докладът имаше някои положителни вести за потребителите, сподели Шредер.
„ Не открихме PFAS в нито един от продуктите, които не са маркирани като водоустойчиви или на петна ", сподели Шредер. " Потребителите могат просто да изберат такива, с цел да бъдат безвредни. "

Дъждобраните, несъмнено, са друга история, тъй като потребителите се нуждаят от водоустойчивите им качества с цел да отблъскват дъжда. Но и тук има светлина в тунела, добави Шредер. За да реализират задачата за отбиване на водата, няколко компании употребяват по-стегнати тъкани, мембрани без PFAS сред пластовете на покритието и „ парафинов восък, който е единственото покритие, което е обществено оценено и е открито, че е по-безопасно “.

През последното десетилетие американските производители на химикали непринудено стопираха да създават две мощно проучени субстанции PFAS, които са свързани с рак, сърдечни болести, имунни и ендокринни нарушавания и още: перфлуорооктанова киселина с осем въглеродна верига (PFOA) и перфлуорооктан сулфонат (PFOS ).

„ Бях разтревожена, че по-старите, по-дълги вериги PFAS, рекламирани от промишлеността като отстранени, бяха открити в тези вносни артикули “, сподели Мелани Бенеш, законодателен и регулаторен юрист на Environmental Working Group, група за покровителство с нестопанска цел, отдадена на реформиране на химическата сигурност и земеделските закони. Нито Benesh, нито EWG са взели участие в отчета.
Говорител на Американския съвет по химия, индустриална комерсиална организация, сподели пред Си Ен Ен, че вносът може да изясни за какво „ наследените химии, които са били последователно отстранени, са разпознати и могат да демонстрират по-голяма потребност от надзор върху вносните артикули “.

Нови химикали
В отчета се споделя, че тестването на продукта също по този начин е открило редица по-нови PFAS химикали, основани от промишлеността, с цел да заемат мястото на PFOA и PFOS. Експертите споделят, че новите версии, които просто заменят веригата с осем въглерода с четири или шест въглеродни вериги, наподобява имат доста от рисковите резултати върху здравето като по-старите химикали. По този метод, споделят специалистите, потребителите и околната среда към момента са изложени на риск.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР