Нов доклад на организацията Privacy International предупреждава, че определени Android

...
Нов доклад на организацията Privacy International предупреждава, че определени Android
Коментари Харесай

Някои Android приложения пращат данни на Facebook без да имате акаунт в мрежата

Нов отчет на организацията Privacy International предизвестява, че избрани Android приложения не престават да споделят персоналните ви данни с Фейсбук, даже в случай че нямате акаунт в обществената мрежа. Между август и декември 2018 година организацията е тествала 34 мобилни приложения и е открила, че 20 от тях стартират да споделят персоналните ви данни с Фейсбук от момента, когато ги отворите за пръв път.
Тези данни се изпращат на обществената мрежа с неповторим рекламен идентификационен номер, допускащ на получаващата информацията страна да построи профил на потребителя въз основата на другите конфигурирани приложения. Дори при незнайно име, по този начин могат да се открият персонални аспекти като пол, действия, здравословно положение, ползи, ежедневна рутина и даже вяра.

Докладът открил, че някои приложения изпращат до Фейсбук „невероятно подробна и от време на време чувствителна“ информация. Пример за това е Kayak , което изпраща Фейсбук информация за полетите, които сте търсили в приложението, датата на тръгване на всички полети, които сте търсили, летищата, броя на пътуващите, класа на билетите и други Дори в случай че решите да се откажете от персонализиране на рекламите, употребявайки настройките на Android, в отчета се споделя, че това може да не ви избави от изпращането на данните ви във Фейсбук от приложения на трети страни като Kayak, Shazam и други.

Непосредствено преди края на годината Гугъл написа имейл до Privacy International, в който се показва, че в случай че потребителят деактивира „ персонализиране на реклами “ в настройките за идентификация на рекламата на устройството, идентификаторът на рекламата не може да се употребява за основаване на потребителски профили за рекламни цели. Но както International Privacy акцентира, това не стопира приложенията да наблюдават консуматори или да употребяват събрани данни за рекламни цели.

Докато Фейсбук споделя, че тежестта да накарат потребителите да се съгласят, че имат законното право да събират и споделят персонални данни, се пада на разработчиците на приложения, през юни компанията започва функционалност, която разрешава на разработчиците да забавят събирането на данни, до момента в който потребителят се съгласи. Може би не инцидентно, тази функционалност беше добавена 35 дни след влизането в действие на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR). Тази разпоредба не разрешава на фирмите да употребяват персоналните данни на клиента без единодушие. Компаниите, които не съблюдават разпоредбите, могат да бъдат глобявани с 4% от световните доходи или от еквивалентните 23 млн. $ – което е по-високо.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР