Нов биосензор, разработен от изследователи от университета на Пенсилвания, САЩ,

...
Нов биосензор, разработен от изследователи от университета на Пенсилвания, САЩ,
Коментари Харесай

Биосензор разкрива активността на неуловим метал, който е от съществено значение за живота

Нов биосензор, създаден от откриватели от университета на Пенсилвания, Съединени американски щати, дава на учените опция за първите динамични наблюдения на мангана - неосезаем железен йон, който е от значително значение за живота, заяви EurekAlert.

Учените са създали датчика от натурален протеин, наименуван ланмодулин, който свързва редкоземни детайли с висока селективност и е открит преди пет години от някои от експертите от университета, участващи в актуалното проучване.

Изследователите са съумели генетично да препрограмират протеина, тъй че избира мангана пред други постоянно срещани преходни метали като желязо и мед.

Сензорът може да откри необятно приложение в биотехнологиите, с цел да усъвършенства разбирането на фотосинтезата, взаимоотношенията сред гостоприемници и патогени и невробиологията. Той може също по този начин да се ползва и в по-общ проект за процеси като делене на съставените елементи на преходните метали (манган, кобалт и никел) при преработването на литиево-йонни акумулатори, написа Българска телеграфна агенция.  " Смятаме, че това е първият датчик, който е задоволително селективен за манган за подробни проучвания на този метал в биологични системи. Използвахме го и наблюдавахме динамичността на това по какъв начин манганът идва и си отива в жива система, което до момента не беше допустимо ", споделя Дженифър Парк, водещ създател на публикацията. 

Екипът е съумял да следи държанието на мангана в бактерии и в този момент работи по проектирането на усъвършенствани датчици за свързване, с цел да изследва по какъв начин металът действа в системите на бозайниците.

Подобно на желязото, медта и цинка, манганът е главен метал за растенията и животните. Неговата функционалност е да задейства ензими - молекули с жизненоважни задания в живите системи. Манганът, да вземем за пример, е основен съставен елемент на фотосинтетичния развой в растенията и участва на мястото, където водата се трансформира в О2, което е в основата на фотосинтезата. 

При хората манганът е обвързван с развиването на нервната система. Натрупването на остатък от манган в мозъка провокира двигателно заболяване, сходно на Паркинсон, до момента в който намалените му равнища са следени по отношение на заболяването на Хънтингтън, изясняват откривателите.

Въпреки това научното схващане на мангана изостава от това за други съществени метали, частично заради неналичието на техники за визуализиране на неговите централизация, местоположение и придвижване в клетките. 

" Новият датчик отваря вратата за всевъзможни нови проучвания. Той има толкоз доста евентуални приложения ", споделя Джоузеф Котруво от изследователския екип.

Изследването е оповестено в PNAS - Протоколи на Американската академия на науките.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР