Носията е била на баба й Шопска сватба“ е новият видеоклип

...
Носията е била на баба й
Шопска сватба“ е новият видеоклип
Коментари Харесай

Певицата Ана-Мария снима семейна реликва на 125г

Носията е била на баба й

„ Шопска женитба “ е новият видеоклип на Ана-Мария, в който тя за няколко минути ни споделя по какъв начин в предишното е протичала обичайна женитба в този район на България.

Интересното е, че булката в лентата е облечена с достоверна носия от предишното. Тя е принадлежала персонално на бабата на Ана-Мария и е извезана към 1900 година на предишния век.

„ Съхранявам тази носия доста ревниво, тъй като за мен тя е свещена връзка с моите корени, с моите предшественици. Първите си уроци по пеене получавам точно от моята баба Мира, която също е певица и пее в дует в спектаклите на Никола Анастасов. “, споделя надарената фолклорна изпълнителка. „ Записах песента още преди 17 години, тя е от репертоара на Павлина Горчева.

Но взех решение в този момент да показва моя нов прочит, тъй като считам, че тогава фолклорът не вълнуваше хората толкоз, колкото в този момент. “ споделя Ана-Мария. „ Изпълнението на акордеон е на Митко Балджиев, като за жалост това е последното му свирене, защото няколко дни по-късно музикантът напусна този свят. “, споделя тя.

Песента „ Шопска женитба “ е върховен пилотаж за вокално осъществяване и малко от певиците протягат ръка към нея и към мудни шопски песни като цяло. Орнаментиката е сложна, а текстът наложително би трябвало да се преживее, с цел да допре слушателя. „ Вярвам, че аз съм се справила и че песента и клипът ще донесат доста същински страсти на ценителите на нашия фолклор! “, откровена е изпълнителката, която преди няколко месеца развълнува меломаните със своя въздействащ прочит на „ Я кажи ми, облаче ле бяло “.

Лентата е снимана в китното село Габра до Елин Пелин. Участие вземат и танцьорите от Търговска колегия „ Витоша “, които също са облечени с достоверни остарели носии.

„ Шопска женитба “ може да гледате, както и в Instagram и Tik-Tok: Ana-Maria Bulgaria.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР