Носителят на Нобелова награда за мир руският журналист Дмитрий Муратов

...
Носителят на Нобелова награда за мир руският журналист Дмитрий Муратов
Коментари Харесай

Нобеловият лауреат Муратов: За Кремъл войната с Украйна е реална възможност

Носителят на Нобелова премия за мир съветският публицист Дмитрий Муратов съобщи, че хората, упражняващи властта в Русия, интензивно стартират концепцията за война и че въоръжен спор с Украйна може да се окаже напълно действителен, заяви VoA.

При приемането на премията, на тържествена гала в кметството на норвежката столица Осло, Муратов уточни, че в Русия е признато да се мисли, че политиците, избягващи кръвопролитията, са слаби, а военните закани са " дълг за същинските патриоти ".

Припомняме, Муратов, който е основен редактор на съветския вестник " Новая газета ", получи Нобеловата премия за мир за 2021 година, дружно с филипинката Мария Реса - съучредителка новинарския уебсайт Rappler. Двамата бяха отличени за тяхната битка за независимост на словото.

" В главите на някои луди геополитици войната сред Русия и Украйна към този момент не е нещо невероятно ", акцентира Муратов.
 Съединени американски щати имали доказателства, че Русия възнамерява инвазия против Украйна
Съединени американски щати имали доказателства, че Русия възнамерява инвазия против Украйна

Заплаши Русия с мъчителни стопански наказания, в случай че нападна

По думите му, самостоятелната публицистика в Русия е под опасност. Над 100 публицисти, медии, правозащитници и неправителствени организации бяха жигосани от управляващите като " задгранични сътрудници ".

" В Русия това значи " врагове на народa ", означи Муратов, който посвети премията си на всички проверяващи публицисти и на сътрудниците си от " Новая газета ", починали поради своята работа.

Реса и Муратов са първите публицисти, получили Нобелова премия от 1935 година, когато германецът Карл декор Осецки получава оценката за разобличаването на секретна стратегия за превъоръжаване на нацистите.
 Главният редактор на Обновена
Главният редактор на " Новая газета " и филипинска журналистка удостоени с Нобела за мир

За напъните им по отбраната на свободата на словото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР