Носителят на Купата на България по футбол „Ботев” Пловдив гостува

...
Носителят на Купата на България по футбол „Ботев” Пловдив гостува
Коментари Харесай

Съперникът на "Ботев" - най-расисткият отбор в света

Носителят на Купата на България по футбол „ Ботев” Пловдив гостува довечера на „ Бейтар” Йерусалим в първия си мач от втория прелиминарен кръг на Лига Европа.

Но кой в действителност е противникът на пловдивчани?

Футболистите на „ Бейтар” са „ канарчетата” на Израел. Облечен в същите цветове като „ Ботев”, 82-годишният йерусалимски отбор е шесткратен първенец на страната и седемкратен притежател на Купата на Израел.

В европейските шампионати няма триумфи – в нито едно от петте си участия в квалификациите на Шампионската лига не е прескачал втория кръг на пресявките. Същото важи в цялостна мощ и за представянето им в Лига Европа – още веднъж не повече от втори прелиминарен кръг.

Най-расисткият отбор на света

„ Ботев” и израелското им затруднение си наподобяват освен по цвета на екипите, само че и по темпераментната аудитория. Не е загадка какъв брой нападателни са най-върлите почитатели на пловдивчани. Но пък тимът на „ Бейтар” гордо се е превъзгласил за най-расисткия отбор в Израел. Клубът от Йерусалим е единственият в страната, който в никакъв случай не е привличал играчи с арабска кръв.

През сезон 2012/13 притежателят Аркади Гайдамак купува двама млади чеченски футболисти от „ Терек” Грозни, които обаче изповядват исляма. Религия, която фанатизираните последователи от фракцията „ La Familia” няма по какъв начин да одобряват. Въпреки че играчите не са араби, почитателите ги наскърбяват и проклинат, а когато единият отбелязва гол, ентусиастите напущат стадиона и „ Бейтар” доиграва мача без аудитория.

Междувременно израсналият в школата любим на почитателите Ариел Харуш е разгласен за предал, тъй като e приветствал в отбора момчетата от Чечня. Вследствие на тези неприятни събития чеченските футболисти, както и всички „ виновни” за прехвърлянето им в столицата на Израел, са принудени да си тръгнат.



Българската диря

Единственият българин, играл в „ Бейтар”, е Георги Пашев. Роденият в Пазарджик халф бе част от „ златното поколение” на „ Ботев” Пловдив през 80-те години. Той има над 100 гола с екипа на „ канарчета” и 194 мача във всички шампионати.

През сезон 1989/90 напуща пловдивския клуб, с цел да се причисли към „ Бейтар” и то в миг, в който йерусалимският отбор е в сериозна рецесия. Отборът резервира мястото си в елита, а Пашев е звездата на сезона. С четирите си гола се трансформира в топреализатор. Всички са единомислещи – попаденията му в основните моменти са избавили отбора от изпадане.

Живата легенда на израелския футбол

През тази акция „ Бейтар” има едно съществено и доста опитно преимущество пред всичките си противници – съществуването в отбора на 37-годишния Йоси Бенаюн. Със своите 99 мача и 24 гола за националния тим, „ Диамантът от Димона” е считан за най-хубавия футболист, раждал се в миналото в Израел.

Пъргавият полузащитник си сътвори име на същински войник в Англия. Първо бе част от коравите „ Уест Хем”, след което откри своето място в сърцата на почитателите на „ Ливърпул”, а по-късно и в тези на „ Челси” и даже на „ Арсенал” и КПР.

Преди три години Бенаюн се завърна в родината си като състезател на някогашния си отбор „ Макаби” Хайфа, а в този момент ще хвърли всички старания, с цел да помогне на „ Бейтар” да накаже „ Ботев” и прескочи още едно ходило в Лига Европа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР