Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби

...
Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, който през 2011 г. уби
Коментари Харесай

Масовият убиец Брайвик отново съди Норвегия

Норвежкият десен екстремист Андерш Брайвик, който през 2011 година умъртви 77 души, още веднъж съди норвежкото държавно управление в опит да постави завършек на изолацията си, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Брайвик излежава присъдата си в изолирана килия от 2012 година, когато беше приет за отговорен, и няма контакт с други пандизчии, съобщи неговият юрист Ойстейн Сторвик.

В. „ Афтенпостен “ заяви, че Сторвик е изпратил сигнал до министерството на правораздаването.

По-рано тази година Брайвик беше изместен в различен затвор, само че юристът му сподели пред норвежката осведомителна организация НТБ, че още веднъж няма право да контактува с други пандизчии.

" Той няма контакт с никой, с изключение на с надзирателите ", сподели Сторвик и добави, че това е в нарушаване на човешките му права.

През януари 43-годишният Брайвик се яви на чуване за предварително освобождение пред трима съдии в окръжния съд в Телемарк, където стартира да проповядва възгледите си за предимство на бялата раса, а при започване на правосъдното съвещание насочи нацистки поздрави. Въпреки това той съобщи че се е отказал от насилието. Съдът разпореди той да остане в пандиза, тъй като към момента съставлява заплаха и е налице " явна заплаха " да се върне към модела на държание, който го е довел до всеобщото ликвидиране.

Брайвик излежава оптималната за Норвегия присъда от 21 години затвор.

На 22 юли 2011 година той първо взриви бомба в Осло, в квартала на държавните институции, като умъртви осем души. После отиде на непосредствен остров, където имаше младежко събиране на Норвежката работническа партия и там простреля 69 души. Брайвик може да остане в пандиза повече от 21 години с помощта на законово изменение, което разрешава управляващите да държат нарушители в пандиза до тогава, до момента в който съгласно тях не престават да съставляват опасност за обществото.

По време на процеса съдът призна Брайвик за вменяем, макар че прокуратурата считаше, че той има психотична симптоматика. Десният екстремист не апелира присъдата си, само че заведе няколко несполучливи каузи против държавното управление за нарушавания на човешките му права, поради възбраната да комуникира със свои симпатизанти.

През 2016 година той съумя да осъди норвежкото държавно управление, откакто се оплака от изолацията си от други пандизчии, от чести претърсвания и от обстоятелството, че при започване на престоя си в пандиза постоянно е бил оковаван в белезници. Освен това той се оплака от качеството на затворническата храна и от това, че би трябвало да се храни с пластмасови принадлежности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР