Норвежкият държавен инвестиционен фонд, управляващ активи на стойност 1.4 трилиона

...
Норвежкият държавен инвестиционен фонд, управляващ активи на стойност 1.4 трилиона
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд спечели $84 милиарда за три месеца

Норвежкият държавен капиталов фонд, ръководещ активи на стойност 1.4 трилиона $ – един от най-големите вложители в света – регистрира 5.9% възвръщаемост на вложенията си за първото тримесечие, подтиквана от растящите пазари на акции.

Това в действителност е едно от най-силните тримесечия, които в миналото сме имали “, сподели заместник-изпълнителният шеф Тронд Гранде във видео, оповестено в LinkedIn.

Въпреки пазарните разтърсвания през март на фона на опасенията за нова банкова рецесия, пазарите на акции осигуриха най-големия подтик за Фонда, с близо 8% облага, сподели той.

Междувременно падащите лихвени проценти се отразиха удобно на облигационния му портфейл, който регистрира възвръщаемост от съвсем 3%.

Повишаването на пазара на акции значително беше движено от софтуерния и потребителския дискреционен бранш “, сподели Гранде в изказване.

Печалбата от 893 милиарда норвежки крони (83.89 милиарда долара) контрастира със загубата от 653 милиарда крони през първото тримесечие на 2022 година

Норвегия има население от едвам 5.5 милиона души, което значи, че резултатът възлиза на повече от 15 000 $ на човек.

Възвръщаемостта обаче е с 0.06 процентни пункта под референтния показател, оповестява Фондът, който регистрира позитивна годишна относителна рентабилност от 2009 година насам.

Фондът, който икономисва доходи от огромната нефтена и газова промишленост на Норвегия, е получил 217 милиарда крони свежи държавни средства през тримесечието.

Около 70% от активите се държат в акции към 31 март, 27.3% са вложени в дългови принадлежности с закрепен приход, 2.4% – в некотирани недвижими парцели и 0.1% в некотирана инфраструктура за възобновима сила.

Централната банка на Норвегия ръководи фонда, който има 1.5% от всички котирани в международен мащаб акции и има дялове в 9200 компании.

Миналата година регистрира рекордна загуба от 1.64 трилиона крони.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР