Норвежкия газов сектор сега работи на предела на възможностите си.

...
Норвежкия газов сектор сега работи на предела на възможностите си.
Коментари Харесай

Норвегия няма да помогне на Европа в борбата с руския газ

Норвежкия газов бранш в този момент работи на лимита на опциите си. От него не би трябвало да се чака съществено нарастване на износа.

Норвегия е подготвена да помогне на Европа да се откаже от съветските енергийни източници и преди всичко от газа и да го размени със личен, норвежки газ. През юни Брюксел и Осло подписаха ново норвежко съглашение за доставка на газ, според което Норвегия, вторият по величина снабдител на газ в Европа, ще доставя спомагателни 100 тераватчаса сила, еквивалентни на почти 9-10 милиарда m³ газ годишно.

„ Никога няма да възразя да бъда подвластен от непосредствен другар като Норвегия “, помпозно сподели европейският комисар по изменението на климата Франс Тимерман след среща с норвежкия министър на енергетиката Терие Осланд.

Брюксел разчита на огромни непрекъснати доставки на норвежки газ, който би трябвало да стане един от главните заместители на съветския газ, само че Европейската комисия би трябвало да разбере, че опциите на северното кралство съществено да усили износа на синьо гориво са доста лимитирани.

Миналата година Норвегия е изнесла 113 милиарда m³ газ за континента посредством тръбопроводи, което съставлява съвсем една четвърт (23%) от вноса на газ в Европейски Съюз. За съпоставяне: доставките на съветски газ за Европа през 2021 година възлизат на 155 милиарда м³.

Между другото, Англия също е главен консуматор на норвежки газ, който, припомняме, сега не е член на Европейски Съюз. През предходната година Лондон получи от Норвегия 32 милиарда m³ или 42% от целия импорт на газ. Между другото, личното произвеждане на газ в Обединеното кралство е единствено към 29 милиарда m³.

Осло предвижда, че през 2022 година износът ще нарасне до 115 m³ тръбопроводен газ, а дружно с втечнения природен газ (LNG) до 122 m³ или с 8%. Според прогнозите на реномираната консултантска компания Rystad Energy, апропо, норвежка, производството на газ в кралството тази година ще доближи 126,5 милиарда m³. В същото време вицепрезидентът на компанията Емил Варе Сандой ясно предизвести за компликациите пред по-нататъшния напредък на производството.

„ Сега сме на максимума от това, което може да се създаде и изнесе, цитира думите му уеб сайтът „ Energy Voice. “ Най-сериозни са проблемите с износа. Мисля, че има запаси за увеличение на добива, само че що се отнася до преработката и пропускателната дарба на газопроводите, към този момент сме на максимума.”

Той също по този начин отбелязва, че е невероятно доста да се усилят мощностите за преправка и експорт на газ за няколко години, защото построяването на нови газопроводи и рафинерии за втечняване лишава доста години.

„ Поне през идващите пет години “, заключава Сандой, „ няма да можем да произвеждаме повече газ, в сравнение с в този момент. “

Правителството на кралството към този момент се пробва да усили производството. През март Министерството на енергетиката издаде на главната енергийна компания на Норвегия Equinor разрешителни за произвеждане на спомагателни 2,4 милиарда кубични метра газ, с цел да помогне на Европа със синьо гориво това лято.

Разрешителните разрешиха на газовите компании да усилят производството в находищата Troll, Oseberg и Heidrun. Има данни за Oseberg: производството това находище ще се приближи до 7 милиарда m³, а износът ще нарасне с 1 милиард m³.

Що се отнася до строящия се газопровод Baltic Pipe, който би трябвало да придвижва 10 милиарда м³ годишно до Дания и 3 милиарда м³ до Полша, той би трябвало да стартира да действа през четвъртото тримесечие на тази година.

Сандой счита, че теоретично Норвегия може да усили производството до 130 милиарда m³, само че това ще изисква напрягането на всички сили и съвсем непрекъсната работа. По негово мнение, това е нереалистично, тъй като форсмажорните условия могат да повлияят на производството.

Сред тях евентуално се регистрират и стачките на газовите служащи, които неотдавна да вземем за пример заплашиха да спрат съвсем 60% от износа на газ. Стачките бяха прекъснати в последния миг след намесата на министъра на труда Марта Мьос Персен.

В дълготраен проект, през втората половина на актуалното десетилетие, се чака производството на газ в Норвегия да намалее.

„ През 30-те години чакаме внезапен спад в производството на газ заради изчерпването на находищата, изяснява Садой, „ За да се поддържа производството на настоящето равнище или най-малко да се забави спадът му, е належащо да се откриват и създават нови залежи..”

Самият той като цяло е черноглед, защото в най-голямото газово находище в кралството - Трол, след 10 години запасите от газ ще бъдат съществено изчерпани. Да се откри почти сравнимо по запаси находище, съгласно него, е някъде от сферата на фантастиката.

Сандой има песимистична вероятност, макар съществуването на няколко огромни плана, които могат да стартират да създават газ в обозримо бъдеще.

Политиката също може да се намеси в процеса. Коалиционното държавно управление споделя, че би трябвало да се правят геоложки изследвания в нови региони на Баренцово море. Междувременно, когато беше формирано държавното управление предходната година, Социалистическата лява партия отхвърли да се причисли заради отхвърли на държавното управление да забрани сондажите.

Имайки поради приблизително към 10 годишната разлика сред откриването на находището и първите кубици газ от него, социалистите считат, че растежът на добива на газ ще бъде " стратегическа неточност ". Разногласията остават. Междувременно държавното управление се нуждае от гласовете на 13 депутати от Социалистическата лява партия, с цел да може да одобри бюджетите на кралството.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР