Норвежки съд реши да конфискува 7,1 млн. долара приходи от

...
Норвежки съд реши да конфискува 7,1 млн. долара приходи от
Коментари Харесай

Норвегия конфискува над 7 млн. долара от руснака Анатолий Бернщайн - Свят

Норвежки съд реши да конфискува 7,1 млн. $ доходи от незаконна активност (72 млн. норвежки крони) от руснак. Новината се популяризира, без да се прецизира кой стои зад тях. Според " Важные истории " става дума за Анатолий Бернщайн , началник на патриотичното съдружие " Ленрезерв " и някогашен сътрудник на предприемача Дмитрий Михалченко, наказан по нашумяло наказателно дело за заграбване на бюджетни средства, отпуснати за построяването на обекти в резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово.

През юни 2022 година някогашният основен изпълнителен шеф на холдинга " Форум " Михалченко получава 20 година затвор при непоколебим режим в Русия за заграбване на 1,2 милиарда рубли. Заедно с него дълги присъди получават и други авторитетни хора: някогашният началник на държавното дружество " Атекс " към Федералната работа за защита Андрей Каминов, генерал-майор Игор Василев - някогашен началник на службата за инженерно-техническо обезпечаване на ФСО, подполковникът от ФСО Дмитрий Улитин и други предприемачи и ръководители.

Възможно е наказателното дело против Михалченко да е станало мотив за оставката на остарелия познайник на Владимир Путин - шефа на ФСО Евгений Муров, през 2016 година Михалченко е задържан през същата година, като е обвързван със случаи, вариращи от контрабанда на алкохол до заграбване на средства, предопределени за реституция на исторически обекти по държавни поръчки на Министерството на културата. Смята се, че Михалченко е индивидът на Муров; предприемачът има скъпи активи, по-специално пристанището Бронка, което продава на фамилията на Муров. През 2021 година съветски съд конфискува пристанището от роднините на някогашния шеф на ФСО.

Анатолий Бернщайн е сътрудник на Михалченко, макар че отхвърля да е контактувал с него от 2015 година насам. Занимавал се само с правни въпроси в холдинга си.

Норвегия взема решение да конфискува парите на Бернщайн от сметка в норвежката банка DNB (сметката е на родственик на Бернщайн. Пред норвежките медии той съобщи, че това са пари за законни правни услуги.

Норвежките правоприлагащи органи насочват вниманието си към Бернщайн, защото той дава правни услуги на логистичната и транспортна група ULC, която е разследвана както от норвежките, по този начин и от съветските правоприлагащи органи. Групата ULC Global е един от най-големите митнически брокери и превозвачи в Русия. И, както се оказа до 2017 година, това е най-големият канал за сив импорт в Русия. Нейният съсобственик Игор Хавронов също е дълготраен прочут на Михалченко. През 2018 година Хавронов получава седем години и половина затвор.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР