Норвежецът Тобиас Фос и нидерландката Елън ван Дайк спечелиха титлите

...
Норвежецът Тобиас Фос и нидерландката Елън ван Дайк спечелиха титлите
Коментари Харесай

Тобиас Фос и Елън ван Дайк спечелиха световните титли в индивидуалния часовник

Норвежецът Тобиас Фос и нидерландката Елън ван Дайк завоюваха купите в самостоятелното съревнование по часовник на международното състезание по шосейно колоездене, което стартира през днешния ден в австралийския град Уолонгонг.

За 25-годишния Фос това е най-голямата победа в цялата кариера, като той измина дистанцията от 34,2 километра за 40 минути и 2 секунди. Норвежецът въобще не бе считан даже измежду любимците за орден, като възможностите му за краен триумф се оценяваха на над 1:150.

Той обаче съумя да сервира една от най-големите изненади в историята на международните шампионати, побеждавайки с 2 секунди швейцареца Щефан Кюнг. Трети на 9 секунди остана първенецът от Обиколката на Испания Ремко Евенепул. Преди старта упованията бяха точно белгиецът и италианецът Филипо Гана, международен първенец за 2020 и 2021 година, да се борят за купата. Гана обаче сподели, че не се намира в познатата си форма и остана седми на 55 секунди от Фос.

Британецът Етън Хейтър, швейцарецът Щефан Бисегер и словенецът Тадей Погачар приключиха четвърти, пети и шести в днешното съревнование. От тях най-вече можеше да съжалява Хейтър, който водеше на първата контрола, само че трябваше да смени велосипед, откакто му падна веригата и в последна сметка остана на 39 секунди от спечелилия.

Малко по-рано денем при дамите сходни изненади липсваха и Елън ван Дайк отбрани международната си купа от шампионата във Фландрия предходната година. За 35-годишната нидерландка това е трето злато от международни шампионати в самостоятелните стартове по часовник.

Ван Дайк бе по-бърза с 12 секунди от австралийката Грейс Браун. Швейцарката Марлен Ройсер приключи трета на 41 секунди закъснение от времето на Ван Дайк, което в днешния ден бе 44 минути и 28 секунди.

Олимпийската шампионка в дисциплината Анемик ван Влютен (Нидерландия) приключи на седмо място на 1:43 минути от резултата на сънародничката си.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР