Норвегия въздъхна с облекчение след драматичното спасяване на круизния кораб

...
Норвегия въздъхна с облекчение след драматичното спасяване на круизния кораб
Коментари Харесай

Разследват капитана на потъналия край бреговете на Норвегия круизен кораб

Норвегия въздъхна с облекчение след трагичното избавяне на круизния транспортен съд „ Вайкинг Скай “ край брега. В момента се води следствие за какво капитанът е подхванал рискованото пътешестване, макар предизвестията за страхотна стихия, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
На борда на кораба са се намирали 1373 пасажери и екипаж. Сигнал за злополучие беше изпратен, откакто корабът бе преобърнат от 15-метрова вълна.
Инцидентът докара до грандиозна избавителна акция, една от най-мащабните през последните десетилетия в скандинавската страна. Повечето пасажери, огромна част от тях възрастни хора, бяха избавени благодарение на хеликоптери, борещи се със мощните насрещни ветрове.
Като по знамение единствено 28 души са били приети в болница и единствено един е получил съществени пострадвания. " Рискът за пасажерите и кораба е бил прекомерно висок ", оповестиха от Морския отдел за следствие на катастрофи в Норвегия. Агенцията стартира следствие на случая, който можеше да се трансформира в покруса.
Основният въпрос, чийто отговор ще търсят проверяващите, е за какво „ Вайкинг Скай “ е подхванал рискованото пътешестване макар предизвестието за страховитата стихия и покрай скалистите крайбрежия на път от Трьомсо на север, които са известни с концентрацията на катастрофи.
Решението на финландския капитан на „ Вайкинг Скай “ буди неразбиране. Друг прочут туристически транспортен съд – „ Костал Експрес “, получавайки сигнала за стихия, е изпратил пасажерите си да пътуват със аероплан.
Собственикът на злощастния круизен транспортен съд отхвърли решението на капитана да е било взето заради финансови съображения.
Националният съвет по транспортна сигурност на Съединени американски щати (NTSB) предложи да взе участие в следствието на Норвегия, защото към 600 от пасажерите бяха американци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР