Норвегия обяви в петък, че ще продаде 32 употребявани изтребителя

...
Норвегия обяви в петък, че ще продаде 32 употребявани изтребителя
Коментари Харесай

Румъния купува 32 употребявани F-16 за 388 млн. евро от Норвегия

Норвегия разгласи в петък, че ще продаде 32 използвани изтребителя F-16 на членката на НАТО Румъния за 388 милиона евро , оповестява Агенция Франс Прес.

Румъния би трябвало да размени своите остарели руски изтребители МиГ-21 на фона на съветското навлизане в прилежаща Украйна, изтребителите ще бъдат доставени през 2023 година и 2024 година след главен ремонт, сподели норвежкото министерство на защитата.

Договорът включва продажба на аварийни елементи, поддръжка и образование на техници .

Транзакцията " ще бъде значим принос предвид на укрепването на военновъздушните сили на съдружник в НАТО ", сподели норвежкият министър на защитата Бьорн Арилд Грам.

Той добави, че договорът ще бъде от изгода и за норвежката отбранителна промишленост, защото тя ремонтира самолета.

Норвегия завърши изваждането от дейна употреба на своите 64 изтребителя F-16 , закупени през 80-те години на предишния век, по-рано тази година, защото разполага с изтребители от пето потомство F-35 .

Първите F-16, които влязоха в употреба през 70-те години на предишния век в Съединените щати, бяха изтребители от четвърто потомство, само че Lockheed Martin прозвежда осъвременени версии с усъвършенствана авионика и оръжейни системи, които се смятат за самолети от 4,5 потомство.

32-те самолета F-16 от настройка M6.5.2 ще бъдат доставени с аварийни мотори и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно положение и се чака да бъдат употребявани от Военновъздушни сили на страната най-малко 10 години , надлежно през преходния интервал към бойни самолети пето потомство .

Правителството на Румъния утвърди договорката през юни, когато разгласи, че цената на придобиването ще бъде 454 милиона евро без Данък добавена стойност. Парламентът даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 година

Румъния сега разполага със 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия

Президентът Клаус Йоханис сподели през февруари, че Румъния възнамерява да закупи аероплан F-35 на Lockheed Martin като част от програмата за рационализация на военновъздушните сили.

През март Йоханис разгласи, че Румъния би трябвало да усили разноските за защита до 2,5% от брутния вътрешен артикул от 2% след съветското навлизане в прилежаща Украйна. Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, съобщи, че възнамерява да похарчи общо 9,8 милиарда евро до 2026 година, с цел да ускори отбранителните си качества.
 Румъния ще лети с МиГ-21 още година
Румъния ще лети с МиГ-21 още година

Страната форсира плануваната покупка на използвани F-16 от Норвегия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР