Норвегия е страна, в която рибата е на почит. Най-разпространените

...
Норвегия е страна, в която рибата е на почит. Най-разпространените
Коментари Харесай

Най-популярните ястия от норвежката кухня

Норвегия е страна, в която рибата е на респект. Най-разпространените ястия са херинга, приготвена по разнообразни способи, тресчица, палтус и калкан. Този прийом на подготвяне е останал още от викингите, които взимали клипфикс когато тръгвали на лов и на далечни плавания. И въпреки всичко, най-известната норвежка риба е сьомгата. Тук тя се счита и за най-хубавата в света.

В продължение на епохи средностатистическият норвежец се е хранил с риба, месо, самун, мляко, масло и сирене, картофи и херинга.

Традициите на така наречен континентална кухня навлезли в градовете през ХIХ и ХХ в., когато почнали да се употребяват за готвене вино, подправки и нови артикули. Съвременната норвежка кухня съставлява примес от ловен ястия с риба и дивеч, елементарна фермерска храна и континентални обичайни ястия.

Характерно за зеленчуците им е, че обичат да ги мариноват. Най-често по този метод подготвят цвекло, което нарязват на кубчета и заливат с оцет, захар и карамфил.

Една от най-разпространените им салати е норвежки фиорди, която включва краставици, заквасена сметана, червен лук, винегрет, дресинг и варено яйце.

Херингата, която назовават морско сребро, през днешния ден е скъпа, колкото останалата риба, само че в миналото е била най-евтината и налична в Норвегия риба; наличието й на масата е било непроменяемо.

 Лабскаус

На Коледа се предлага лютефиск – сушена тресчица, изкисната в разтвор на сода каустик и поднесена със свински пръжки и задушен грах. Според една сентенция, рибата обича да плува даже и в стомаха, по тази причина рибните ястия по традиция се сервират с доста бира.

От месата най-разпространено е овнешкото. От него се подготвя задушено месо със зеле и варени картофи, пушено бутче (феналор) и коледното ядене Пинекьот (агнешки ребърца).

В горите има задоволително дивеч – яребици, елени, лосове и други Еленовото месо се яде единствено на празници и в заведения за хранене, защото приготвянето му е доста трудоемко и изисква специфични умения.

За десерт при специфични случаи вършат оризов крем. Друг желан десерт е Девойка с воал. За него се разрушават печени и обелени ябълки. Върху ред от ябълково пюре се наръсват натрошени маслени бисквити. Отгоре се поставя бита сметана.

След това още веднъж се поставя пюре от ябълки, бисквити и по този начин, до момента в който съставките свършат. Сладкишът може да се хапне незабавно или откакто престои във фризера и се трансформира в сладоледена торта.

Вижте някои страхотни предписания, идващи от норвежката кухня: Норвежка салата от сьомга и скариди, Норвежки питки Bolle, Норвежки самун с ленено семе, Норвежка салата с риба.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР