Нормализирана е обстановката в най-сериозно засегнатите райони след обилните дъждове.

...
Нормализирана е обстановката в най-сериозно засегнатите райони след обилните дъждове.
Коментари Харесай

След пороите обстановката в България се нормализира

Нормализирана е ситуацията в най-сериозно засегнатите региони след изобилните дъждове. На територията на област Смолян остава в действие оповестеното бедствено състояние в община Смолян и отчасти бедствено състояние в община Девин, оповестява организация „ Фокус “.

По информация на регионалният шеф Недялко Славов обстановка към този момент е спокойна, преваляванията са съвсем спели, а равнищата ба реките са спаднали фрапантно. Кметът на Община Смолян Николай Мелемов разясни, че няма бедстващи хора, само че до момента в който преваляванията не бъдат изцяло прекратени, бедственото състояние няма да бъде отменяно. Затворени са пътищата към селата Стикъл, Киселчово и Мугла поради засилили се свлачища. Техника разчиства и пътищата за Гела и Горово, които са отчасти затворени.

Няма жертви и бедстващи хора все още. Много доброволци от община Смолян са се присъединили в създаване на насипи към реките, които покачиха фрапантно равнищата си. Кризисният щаб е разпределен по сериозните места и дава информация непрекъснато. Община Смолян приканва жителите да подават сигнали на дежурния в общината на тел. 0301 6 76 25 при зародили проблеми. Заради бедственото състояние в Смолян дойде и зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

Обявеното отчасти бедствено състояние в община Девин се е наложило по отношение на падналите огромно количество превалявания, в резултат на които са се образували свлачища и има пропаднали пътища в с. Триград, с. Кестен, с. Жребево и кв. "Настан ". Там също няма потърпевши или бедстващи хора. В област Кюстендил екипите на пожарникари и спасители са реагирали на 6 сигнала, свързани с усложнената метеорологична конюнктура - наводнени изби и паднали дървета. Нивото на река Бистрица се намалило доста, само че частичното бедствено състояние за село Гърляно продължава да бъде в действие. Електрозахранването в селото също е напълно възобновено.

В София екипите на ПБЗН са отработили 33 сигнала за наводнени изби и паднали дървета, само че от Министерство на вътрешните работи твърдят, че няма потърпевши или застрашени хора. Продължава непрекъснатото дежурство на екипите, които на място следят бент. „ Суходол “. Нивото на водоема, все още, е в норма, а при нужда ще се изпуска следено. Организирано е наблюдението на всички водоеми, които биха могли да съставляват възможна заплаха за популацията, в случай че прелеят.

В Перник ситуацията също към този момент е спокойна. В дежурната на пожарната в града са получени 41 сигнала за наводнени обекти –мазета, в града. На терен работят 6 пожарни екипа, няма застрашени хора.

В Монтана пожарникари и спасители са се отзовали на 6 сигнала за наводнени изби. Валежите са спрели, основана е организация за ежечасно наблюдаване на сериозните сектори на реки и язовири. В Кърджали ситуацията също е спокойна, само че превантивно е проведено е и се поддържа ежечасно наблюдаване на сериозните сектори на реки и язовири.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР