Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Сблъсъкът Тръмп-Макрон засечни другите теми от срещата на НАТО

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Франция Еманюел Макрон си размениха остри реплики за бъдещето на НАТО във вторник, откакто френският водач атакува Турция и изиска Алиансът да премисли тактиката си, написа в собствен репортаж Франс прес.

Тристранната борба засенчи началото на срещата на върха на 70-та годишнина на Алианса в Лондон, заплашвайки да извади от релси напъните за проявление на единение против Русия и Китай, разяснява организацията.

През последните седмици Макрон се опита да промени дневния ред на срещата, като изиска обзор на „ мъртвата “ тактика на НАТО, само че Тръмп – който се похвали, че е принудил държавите-членки да усилят разноските за защита – отвърна на удара, напомня БГНЕС.

“Мисля, че това е доста обидно”, съобщи Тръмп за изказванието на Макрон предишния месец, че НАТО претърпява „ мозъчна гибел “ и би трябвало да се концентрира повече върху ислямските терористи и върху повторното отваряне на стратегическия разговор с Русия, определяйки го като “много, доста гадно изявление”.

“Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция”, предизвести Тръмп. “За тях това е доста рисково изказване.”

По-късно Тръмп смекчи тона си при взаимна изява с Макрон, само че френският водач отбрани думите си и упрекна Турция, че работи дружно с екстремисти в Сирия.

“Общият зложелател през днешния ден са терористичните групи, които загатнах. Съжалявам, че нямаме същото определение за тероризъм “, сподели Макрон. Той означи, че Турция е нападнала кюрдските отряди, които поддържаха съдружниците против ИДИЛ и упрекна Анкара в работа с доближени на ИДИЛ.

След това Макрон и турският президент Реджеп Ердоган се изправиха лице в лице на четиристранни диалози с канцлера на Германия Ангела Меркел и английския министър председател Борис Джонсън, а всичките 29 водачи на НАТО бяха поканени на вечеря при кралица Елизабет II в Бъкингамския замък.

Меркел съобщи, че е “сравнително оптимистична” след срещата, само че Макрон предизвести, че “не всичко е било изяснено и не са отстранени всички неясноти”. “Има различия, избор, който не общ, само че би трябвало да продължим напред. Аз съм прагматик”, сподели той.

Ердоган заплаши, че ще блокира напъните на НАТО да усили отбраната на балтийските страни против Русия, в случай че останалите съдружници не разгласят кюрдските отряди, които се бориха дружно с американските и френските сили против ИДИЛ в североизточна Сирия, за “терористи”.

НАТО изготви проект за усилване на отбраната на Полша, Естония, Литва и Латвия против евентуално нахлуване от страна на Русия, макар че детайлностите остават неразбираеми.

Полският президент Анджей Дуда омаловажи разногласието, като съобщи, че има вяра, че ще бъде открито “добро решение”. Но той също прикани Макрон да направи „ съответни оферти “ по какъв начин да усъвършенства съюза.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг възобнови личната си рецензия към забележките на френския водач, като съобщи, че съдружниците “никога не би трябвало да слагат под въпрос единството и политическата подготвеност да бъдат дружно и да се защитават”.

Тръмп отбрани Столтенберг, като се похвали, че членовете на НАТО всеобщо усилват разноските си за защита с помощта на оказания от него напън. След това президентът на Съединени американски щати повтори дългогодишните си недоволства по отношение на европейските разноски.

“Когато влязох, бях сърдит на НАТО и в този момент събрах 130 милиарда долара”, сподели Тръмп, базирайки се на сумата, която Столтенберг разгласи, че Канада и европейските членове прибавят към бюджетите си за защита идната година.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е отворена за съдействие с НАТО против общи закани като тероризма.

В ход, който евентуално ще обезпокои източноевропейските съдружници в НАТО, които се усещат застрашени от Москва, Макрон наподобява схватлив към концепцията, призовавайки за “стратегически диалог” с Русия.

Срещата на върха е къса, планувана е единствено една тричасова сесия, на която се чака водачите да подпишат серия от решения, към този момент взети от министрите на външните работи и на защитата на държавите-членки на НАТО. Очаква се да бъде утвърден и нов отчет за това по какъв начин съюзът би трябвало да подходи към Китай и неговата възходяща интернационална убеденост.

“Вече разбрахме, че възходът на Китай има последствия за сигурността за всички съюзници”, сподели Столтенберг.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР