Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Масово тестване ще има след пика на епидемията

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Българската страна ще се приготви за всеобщо тестване за ковид след пика на епидемията, с цел да се откри какъв брой души са построили антитела и са го преболедувало, в това число и без да схванат. Целта е да се направи епидемиологичен разбор. За задачата се възнамерява закупуването на милиони бързи проби, може би ще става дума за 10 000 – 20 000 теста,които ще се вършат дневно. Това стана ясно от конференция на премиера Бойко Борисов, министри от кабинета на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Професорът изясни по какъв начин се прави сега идентифицирането на инфектирани. Това се прави с проби и подготвен личен състав. Този тип проби е значим, тъй като той дава меродавен резултат. Вторият тип проби е така наречен флуоресцентен имунохоматографски тест, изясни още ген. Мутафчииски. По думите му този тест е значим, тъй като открива новозаболели и може да се употребява доста бързо. При него се виждат действително болни в лечебни заведения, медицински личен състав, контактни лица, развили симптоматика и по-късно за освобождение на болните. Тази група може да се разшири с хора от аптеки, транспортни служащи, служащи в магазини, в индустрията, уточни още Мутафчийски. По отношение на бързите проби – това са проби, с които може да се откри какъв брой души не са болни и въпреки всичко са придобили имунитет. Това се планува да бъде правено в необятни граници до 40 хиляди дневно, което коства към 20 милиона лв. на месец, счита началникът на оперативния щаб.

Третият тест ще се организира в края на епидемията, тестванията са към 20 милиона лв. месечно. Ако в първия стадий се натъртва на по-скъпите проби, то във втория стадий тестванията са по-евтини, само че са по-масови, акцентира ген. Мутафчийски.

Вътрешният министър Младен Маринов даде информация за арестуваните за нарушение на карантина и неспазване на ограниченията. Образувани са над 200 предварителни производства за неспазване на карантина, над 24 хиляди са под карантина, заяви Маринов.

И чиновниците на ТОЛ системата са ангажирани в обслужването на КПП-тата, като разпределят потоците по този начин, че придвижването да е минимално натоварено.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР