Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Вирусолог: Не знаем достатъчно за COVID-19, за да залагаме на стаден имунитет

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Източник: Дир.бг

Доц. Дора Александрова е завеждащ лаборатория по вирусология към Специализирана болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ), компетентност вирусология, вътрешни болести; вкарва всички молекулярно-биологични и имунологични способи за вирусологично мониториране на пациенти с хематологични болести и трансплантация на стволови кафези, добити интернационалните документи за количествено установяване на РНК/ДНК вируси, в това число COVID-19.

Доцент Александрова счита за изцяло съответни взетите все още ограничения в България.

Социалната отдалеченост

За обществена изолираност в нашия век при толкоз благоприятни условия за връзка е малко пресилено да се приказва. Никой не е прекъснал своето взаимоотношение - нито с сътрудници, нито с институции. Мисля, че трагизмът тук би трябвало да отстъпи. Просто хората да одобряват този факт - потвърдено е, че в огромни групи, в страни с милионно население, е добре да има по-строги ограничения. Икономиката също би трябвало да се съхранява, само че това към този момент е работа и на икономистите да преценяват по кое време и какви са възможноститете да се включат обособените групи, тъй че да се обезпечи един порядъчен, да не кажем и удобен живот на цялото население.

Според вирусолога би трябвало да имаме поради " всички рекомендации, които са били взимани и в минало време с налагането на тези обществени дистанции, извънредно строга и персонална хигиена, хигиена и в обществото ".

" Не е задоволително всеки да си измие ръцете. Ние вървим и по улици, които би трябвало да са почистени, всеки би трябвало да пази близките, тъй като малко са ни паднали някои от чертите на образование. Много хора кашлят и храчат по улиците, без да употребяват салфетка ", споделя тя.

За „ стадния имунитет “

Доц. Александрова счита, че за медицината е към момента рано да залага на картата " стаден имунитет ", който да прекара хората от нерискови групи през заболяването, с цел да им помогне на организмите им да изградят отбрана. Въпреки че на доктрина това е допустимо, все още тя не открива нужните доказателства, които да подсигуряват триумф на подобен метод.

" Този ковид е нов патоген за индивида. Моделът " стаден имунитет " съгласно огромна част от експертите няма по какъв начин да бъде натрапен при нас, тъй като не се знае по какъв начин ще реагира човешкият организъм, когато е възпален, какъв имунитет може да построи всеки един от нас и какъв брой дълготраен ще бъде той. При имуносупресираните пациенти изобщо не можем да търсим антитела. Ще бъдат ли с протективен темперамент, с цел да пуснем напред група хора, които изобщо не знаем какво ще се случи с тях, какъв имунен отговор ще има ".

Бързите проби

" Бързите проби не са единствено антитела, има и антиген. Ние от дълго време сме поставили кръст на такива производства, само че бързи проби за антиген има. Те може да се употребяват доста напред във времето и естествено се вършат и такива изследвания, те са наложителни. Затова споделям, че с изключение на тези бързи проби, за детекция на антитела се чака да излязат и други, освен имунохроматографските. Бързите са комфортни за някаква обща визия, само че човек не би трябвало да се подвежда изцяло по техните резултати ".

" За мен са нищожни данните. Аз също нямам информация какъв е обсегът на изследваното население. Доколкото е известно на всеки, ресурсите са лимитирани, най-много откъм експерти. Може да има доста проби, само че някой би трябвало да ги употребява. Аз съчувствам на сътрудниците си и ги разбирам. Във Военна болница, да вземем за пример, има най-малко 8 вирусолога, доста положително представителтво. Въпреки че са толкоз доста, те няма по какъв начин да се включат в диагностичния развой, тъй като там всичко към момента се прави на едно по-примитивно равнище. Те нямат задоволително инсталация, с цел да могат да изследват по-голям брой пациенти, въз основата на които да се вършат някакви генерални заключения и систематизирания ".

Вирусологът от Хематологична болница показа опита на лечебното заведение:

" В НСБАЛХЗ лабораторията ни също е дребна, само че сносно екипирана. Има и автоматизирани системи за екстракция на нуклеинови киселини, което пести време, PCR инсталация. Участваме непрестанно в интернационалните междулабораторни контроли, тъй че да сверим това, което вършим, правилно ли е или не. Това отново изисква обособяване на някакви средства, само че нашите пациенти, които също са много уязвими, те са имуносупресирани със съответни болести, би трябвало и към тях да се подхожда с извънредно внимание. Добре е, че в лицето на нашия шеф намираме такова схващане. Още през февруари сме си закупили проби в болничното заведение. Никой не ни ги е дал или дарил, само че имаме някаква отговорност към хората, които ще подлежат на някакви процедури. Гайдлайните имат условие всички да бъдат изследвани за ковид. Така че ние се съобразяваме, колкото и да е мъчно в една държавна болница човек да се самоорганизира. Въпреки всички закони за публични поръчки, се опитваме по всевъзможни способи да сме настоящи. Имаме и от по този начин дискутабилните бързи проби за антитела. Всеки тест си има някакво място по време на диагностиката. Просто човек би трябвало да знае по кое време да го употребява ".

Доцент Дора Александрова обясни приложението на другите типове проби за диагностика. Става дума за сегашния златен стандарт PCR, който непосредствено открива вируса в изследваната проба, и тестванията, които разрешават следене на имунния отговор по отношение на вируса. 100% ефикасен тест обаче няма.

Диагностиката в този момент се основава на PCR /детекция на вирусната РНК/. Тестът се прави при симптоматични пациенти, като се употребява назофарингеален или орофарингеален секрет, само че е потвърдено, че вирусът може да се излъчва и с други тайни - фецес, не са изключени и подправено отрицателни проби.

Бързите проби за антитела са налични, изискват минимално количество проба, стават за 20 мин. Те са използвани в по-късен стадий за следене на имунния отговор. Използват се в диагностиката и на други вирусни инфекции - хепатит В, С, грип. Бързите проби за антиген също имат смисъл, могат да се употребяват в по-ранните стадии, имат 80-90% меродавност и са комфортни за необятен скрининг. PCR пробата не е използван като златен стандарт за всеобщо проучване в нашата здравна система.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР