Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

ООН: Човечеството да промени начина си на хранене, за да спаси планетата

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Човечеството би трябвало да промени метода си на хранене и методите за набиране на храна, с цел да избави планетата и да понижи доколкото е допустимо резултата от световното стопляне.Това се показва в последното изследване на Организация на обединените нации, показано през днешния ден в Женева.Според учените, хората би трябвало да трансформират доста свои действия, освен транспортна и производството на първични материали. Става дума за методите, по които употребяват сушата, с цел да създават и употребяват храната си. От Организация на обединените нации установяват, че повишаването на популацията на планетата и измененията в питателните му привички водят до невиждано по мащаб завладяване на територия по суша и вода.

Според учените, би трябвало да се усилят храните на растителна основа, а потреблението на животни за храна да стане по резистентен модел. Ако смяната в методите за произвеждане на храна стартира от в този момент, до 2050 година ще може да се освободят няколко милиона квадратни километра земи и да се понижат нездравословните за климата излъчвания с еквивалента на 0.7-0.8 гигатона въглероден диоксид годишно.

Изследванията демонстрират, че след индустриалната гражданска война температурата на въздуха над земите и горите се е повишила с 1.53 градуса по Целзий. Това е два пъти повече, в сравнение с междинното повишение на световната температура. Това предизвиква повече горещи талази, суши и поройни дъждове, както и деградиране на земите и нахлуване на пустините.

Над 70% от сушата на Земята се употребява под една или друга форма от индивида. Толкова е и делът на прясната вода, употребена в земеделието и отглеждането на животни.За по-малко от 10 годинимежду 2007 и 2016 г.човешката активност върху сушата е предизвикала една четвърт от парниковите газове. Като се прибавят дейностите преди добива на първични материали за храни и обработката им по-късно, този дял се усилва до 37%.

Докладът е приготвят повече от 2 години и главно изследва по какъв начин хората употребяват сушата. В изследването са взели участие 107 учени от 52 страни.

Само главните заключения в него заемат 60 страници, а през септември ще бъде показан още един профилиран отчет - този път за климатичните промени и океаните.

Променете храните и земеделието, с цел да спрете климатичната рецесия, предизвести Организация на обединените нации

© Reuters

" Това е съвършена стихия. Все по-малко земи, растящо население и всичко това - обгърнато в задушаваща изключителна обстановка с климата ", разяснява в отчета Дейв Рией, професор по ръководство на въглеродните излъчвания към Университета на Единбург.

" Забавянето на ответните дейности може да провокира при някои екосистеми необратими последствия, които в дълготраен проект имат капацитета да доведат до още по-значителни излъчвания и ускорение на световното стопляне ", написа още в текста.

Това се мери и в съответен резултат върху производството, веригите на доставка и търговията с храни по света, защото се чака рисковите климатични феномени да зачестят. Прогнозата е за медианно повишение на цените на зърнените култури със 7.6% доникъде на века, което води след себе си по-скъпи храни, по-висок риск за сигурността на продоволственото доставяне и апетит.

Промяната на това с какво се хранят хората се счита за основен фактор за данните за към 2 милиарда души с наднормено тегло в миг, когато други 821 милиона страдат от недохранване.

Има съществени проблеми и с метода, по който се създават храните през днешния ден - по отношение на 1961 година размерът доставени растителни масла и месо на глава от популацията се е удвоил, само че 25-30% от общата създадена храна се губи или изхвърля на боклука.

Земята може да е по едно и също време източник на въглероден диоксид, само че и също по този начин може да го гълтам, припомнят създателите. Намаляването на обезлесяването и на деградирането на горите може да понижи парниковите излъчвания с 0.4-5.8 гигатона CO2 еквивалент, се показва в отчета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР