Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Правителството емитира дълг от 400 млн. лева, изплащаме го сед 20 години

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Министерството на финансите емитира нов дълг от 400 милиона лв., излиза наяве от известие на Българска народна банка. Днес банката ще организира аукциони за две излъчвания дълготрайни облигации с матуритет надлежно 10, 5 и 20 години. Всяка ще е с номинал по 200 млн. лева, а лихвените проценти по тях са 0.5 и 1.5, написа Епицентър.

Решението е изненадващо - за какво има потребност от нов дълг сега при такова огромно преизпълнение на бюджета.

Решението на финансовото ведомство не бе оповестено авансово в емисионния календар за месеца. Българска народна банка пък разгласява извънредно късно известието за аукциона – едвам ден преди провеждането му. Обичайната процедура е това да се прави към седмица по-рано.

Донякъде неочакван е и фактът, че на вътрешния пазар рядко се е случвало да се емитират две излъчвания в един ден, и то в толкоз огромни размери, още повече да се прави в слабия летен сезон. Последно такова скупчване имаше през 2014 година, когато имаше недостиг и трябваше да се оказва поддръжка на Фонда за гарантиране на влоговете след банкрута на КТБ. От Министерството на финансите към този момент отхвърлиха коментар за задачата на излъчванията.

Огромният фискален запас и отличното осъществяване на бюджета все още не допускаха, че МФ ще прибегне до нови излъчвания през 2019 година Лихвата по новите облигации за 10.5 години е доста по-ниска от тези, които бяха издадени за последно преди две години – тогава купонът беше 1.95%, а в този момент е 0.5%.

По отношение на 20-годишните няма аналогична база за съпоставяне на вътрешния пазар, само че 25-годишните, които страната предложи през януари 2018 година бяха с рента 2%.

Обявеният годишен лихвен % е единствено показателен индикатор, като действителната рентабилност по книжата ще се дефинира според от търсенето на аукциона.

Общо размерът на държавния дълг е 11.6 милиарда евро, като от него 2.53 милиарда са вътрешен, а 9.08 милиарда евро външен.

Около 3.9 милиарда евро от външния – издадени на световните пазари облигации, обаче действително също се държи от локални банки, пенсионни фондове и застрахователи.

Намалението на държавния дълг за първите 4 месеца на 2019 година е с към 600 млн. евро, като се дължи съвсем напълно на падежиране на излъчвания и погашение на заеми на вътрешния пазар.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР